Sanader Hrvatsku uveo u NATO, pa završio u zatvoru

Korupcionaške afere koje se vezuju za premijera mogle bi otežati članstvo u NATO
115 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2015. 06:26h

Crna Gora će se integrisati sa Evropom, ali je pitanje da li će premijer Milo Đukanović biti na slobodi kada se to desi, navodi se u autorskom tekstu objavljenom na sajtu američkog časopisa “Forbs”.

U autorskom tekstu Keneta Rapoze, pod naslovom “Još jedan ruski 'prijatelj' se sprema za NATO, ali ga mogu koštati korporativni skandali”, navodi se da bi brojne korupcionaške afere, koje se vezuju za ime crnogorskog premijera, mogle otežati učlanjenje Crne Gore u NATO i osramotiti alijansu. Na sajtu se navodi da su u tekstu iznijeti stavovi autora.

“Đukanović može koristiti antiruska klimu koja vlada na Zapadu da bi odbacio sumnje kako su protesti u Crnoj Gori zapravo usmjereni protiv njega. Crna Gora će se integrisati sa Evropom jednog dana, i to neće biti na štetu Rusa. Ali vidjeće se hoće li Đukanović svjedočiti toj integraciji kao slobodan čovjek”, navodi Rapoza.

U tekstu se upozorava da bi zbog “neregularnih poslova” Đukanović mogao doživjeti sudbinu bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera. Rapoza navodi da bi, sudeći po Sanaderovoj sudbini, neregularni poslovi mogli više koštati Đukanovića nego Crnu Goru.

“Ne isplati se obuvati Sanaderove cipele. Bio je premijer prije nego je Hrvatska 2009. ušla u NATO, a kasnije je završio u zatvoru zbog neregularnih privatizacija”, navodi se u tekstu.

Podsjećajući da izvještaji Evropske komisije ukazuju da su korupcija i vladavina prava sporne tačke u Crnoj Gori, Rapoza je istakao da kritike Vladi stižu i iz nekih međunarodnih kompanija. Kao primjer se navodi tužba ruskog CEAC-a zbog KAP-a, problemi holandske kompanije “Montenegro spešiliti stils” prilikom privatizacije nikšićke željezare, ali i italijanske A2A koja je, kako se navodi, tri godine nakon kupovine akcija Elektroprivrede nad njom izgubila kontrolu. Podsjeća se i da je Đukanovićeva familija dovođena u vezu sa korupcionaškom privatizacijom Telekoma.

U tekstu se navodi da civilni sektor, opozicija i nezavisni mediji ukazuju da su državni interesi usko povezani sa interesima Đukanovićeve familije.

Ruska babaroga je posljednje od čega treba da se plaši

Podsjećajući na nedavne demonstracije u Podgorici, u tekstu se pojašnjava da je premijer tvrdio da iza demonstranata stoji ruski interes.

“Država sa manje od 700 hiljada ljudi na prostoru veličine Konektikata je privatna korporacija kojom upavljaju premijer i njegovi prijatelji. Dok njegova država napreduje u integracijama Đukanović ima dovoljno na tanjiru, ali ruska babaroga je posljednje zbog čega treba da brine”, navodi Rapoza.

Galerija

Bonus video: