Skupština bez uređaja za identifikaciju birača

U MUP-u tvrde da poslanici treba da daju saglasnost da im se lični podaci mogu koristiti tokom prezentacije uređaja
52 pregleda 6 komentar(a)
Raško Konjević
Raško Konjević
Ažurirano: 30.11.2015. 20:27h

Prvi uređaj za elektronsku identifikaciju birača biće postavljen u Skupštini Crne Gore kada se obezbijedi saglasnost poslanika, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Prilikom predstavljanja novog sistema za elektronsku identifikaciju u julu, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je da će jedan od uređaja biti postavljen u zgradi parlamenta kako bi poslanici mogi da vide kako funkcioniše.

Na pitanje zbog čega aparat za identifikaciju birača nije postavljen ni nakon pola godine, u MUP-u su “Vijestima” kazali da je u toku procedura za postavljanje uređaja u holu parlamenta.

"Od Skupštine je zatraženo da poslanici daju pojedinačne saglasnosti da im se lični podaci mogu koristiti tokom prezentacije uređaja za elektronsku identifikaciju birača. Očekujemo da ubrzo dobijemo saglasnosti, nakon čega bi uređaj trebalo da bude postavljen", kazali su u MUP-u.

U Crnu Goru nedavno je stigao prvih od 300 uređaja za elektronsku identifikaciju birača, koje je MUP poručio od austrijske kompanije “S&T”. Ugovorom je predviđeno da austrijska kompanija Crnoj Gori isporuči 1200 uređaja do kraja januara.

Prema dogovoru aparati bi trebalo u Crnu Gori da budu dopremljeni u četiri isporuke. Prilikom predstavljanja uređaja Konjević je pojasnio i da je ugovorom predviđeno da softver, koji će biti instaliran u terminale, bude izrađen do kraja novembra.

Nabavka uređaja za elektronsku identifikaciju birača i AFIS programa predviđena je izmjenama Zakona o izboru poslanika i odbornika, čime bi se povećalo povjerenje u izborni proces i smanjile moguće zloupotrebe biračkih spiskova i ličnih dokumenata tokom procesa glasanja.

Bonus video: