Crna Gora će u srijedu biti zvanično pozvana da uđe u NATO

"Nakon toga, biće potrebno najviše godinu i po da Crna Gora postane zemlja članica"
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Darvin Murić
Jens Stoltenberg, Foto: Darvin Murić
Ažurirano: 30.11.2015. 18:02h

Crna Gora će u srijedu biti zvanično pozvana da uđe u NATO vojnu alijansu, kazali su diplomatski izvori, u potezu koji bi mogao dodatno zategnuti već problematične odnose sa Moskvom.

Ponuda se očekuje nakon sastanka ministara spoljnih poslova 28 članica Alijanse u Briselu u utorak i srijedu.

"Predlog teksta je odobren na ambasadorskom nivou NATO", kazao je izvor agencije AFP koji nije želio da bude imenovan.

"Nakon toga, biće potrebno najviše godinu i po da Crna Gora postane zemlja članica", kazao je izvor.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da ne može da predvidi šta će ministri odlučiti o pozivu Crnoj Gori da se pridruži Alijansi.

"Ne mogu da predvidim šta će ministri odlučiti o pozivu. Odluka nije donijeta, donijeće je ministri vanjskih poslova članica NATO u srijedu ujutru. Ministri će u srijedu uraditi finalnu procjenu napretka u reformama", kazao je Stoltenberg.

On je kazao da očekuje da ministri odluče da li da pozovu Crnu Goru da počne pregovore o pristupanju.

"Crna Gora je prešla dug put da bi se pridružila NATO zajednici, ali treba još da se uradi. Bila bi istorijska odluka da se Crnoj Gori uputi poziv, signal da vodimo računa o Balkanu i da su naša vrata otvorena, ali ne mogu da predvidim šta će ministri odlučiti, tako da su pred nama dva važna dana".

Stoltenberg je podsjetio da je na samitu u Velsu jasno saopšteno da će šefovi diplomatija donijeti odluku.

"Oni imaju mandat i odlučiće u srijedu ujutro da li da pozivu Crnu Goru da počne pregovore o pristupanju. Od samita prošle jeseni imamo intenzivirani fokusirani razgovor. Dva puta sam posjetio Podgoricu i imali smo sastanke. Crna Gora napreduje, napravila je napredak u reformama, vladavini prava, modernizaciji bezbjednosnog sektora, ali će ocjena i odluka biti saopštena u srijedu ujutro".

Upitan kakva je javna podrška članstvu u Crnoj Gori, i da li Rusija utiče na proteste u Crnoj Gori i proširenje NATO-a, Stoltenberg je rekao da će dio demokratskog društva imati različita mišljenja.

"U srijedu ćemo odlučiti, ukoliko bude poziva, 28 članica to treba da ratifikuje, ima još dosta do članstva i jedan od aspekata za to je javna podrška. Vidio sam istraživanja koja pokazuju rast podrške, i to pozdravljam, ali treba ostati fokusiran na dalje jačanje podrške. Demonstracije su dio demokratskog društva, neću da spekulišem ko stoji iza protesta", rekao je Stoltenberg.

Stalni predstavnik SAD pri NATO Daglas Lut rekao je ne zna kakav će ishod biti u srijedu.

"Ne mogu predvidjeti, ne znam, morate sačekati, glasanje mora biti 28 prema nula", rekao je Lut.

Lut je, upitan da li Rusija može uticati na poziv, rekao da ona nije član i da neće glasati o proširenju.

"NATO se drži principa da pridruživanje počinje od građana zemlje koja želi da bude član, dakle to je pitanje građana Crne Gore", rekao je Lut.

Upitan kakva će poruka biti poslata Rusiji ako se Crna Gora pozove u članstvo i da li Rusija podržava proteste, Lut je rekao da proširenje nema veze sa Rusijom, već sa Crnom Gorom.

"Javna podrška u Crnoj Gori nije jednoglasna, ali nije jednoglasna ni u zemljama članicama. Nisam ekspert za Crnu Goru, nije mi najjasnije ko sponzoriše proteste, u posljednje vrijeme opozicija je ad hoc i podijeljena i ne utiče na javnu podršku članstvu", rekao je Lut.

Komentarišući podršku članstvu, on je rekao da se već neko vrijeme prate indikatori, i da su posljednja 2-3 mjeseca vidjeli rast podrške članstvu u Alijansi.

Odluka o pozivu za NATO 2. decembra

Odluka o pozivu Crnoj Gori da se pridruži NATO-u biće donijeta 2. decembra. Zvanična potvrda će stići nakon glasanja 28 zemalja članica.

Tu informaciju potvrdiće i generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg na konferenciji za medije.

"Vijestima" su dvojica NATO diplomata kazali da je poziv izvjestan, ali "da to ne znači članstvo i da treba nastaviti sa reformama iako su članice prepoznale napredak".

Posljednje proširenje Saveza se desilo 2009, kada su primljene Albanija i Hrvatska. Gruziji i Ukrajini je NATO 2008. obećao članstvo, ali nije definisao datum. Posebno Gruzija insistira na prijemu. Protiv toga su prije svega Njemačka i Francuska.

Bosna i Hercegovina te Makedonija su takođe kandidati za članstvo.

Bonus video: