Albanska dijaspora traži jedinstvenu listu za sljedeće izbore

Udruženja dijaspore traži saradnju albanskih stranaka
25 komentar(a)
albanske partije, Foto: Luka Zeković
albanske partije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.11.2015. 06:45h

Predstavnici albanske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama tražili su od čelnika albanskih partija da na narednim izborima nastupe sa jedinstvenom listom i da se prije važnih političkih odluka savjetuju sa vlastima u Albaniji i na Kosovu.

U predlogu platforme koju je čelnicima albanskih stranaka uputio Ejlo Berišaj, koordinator najuticajnijih organizacija koje u SAD okupljaju dijasporu, od političkih partija se traži da vode zajedničku politiku i međusobno sarađuju.

Berišaj je koordinator organizacija “Malasia e madhe”, “Ana e malit”, “Ded Đon Ljuli”, fondacija “Dom Simon Filipaj” i “Plav i Gusinje”, koje u SAD okupljaju albansku dijasporu porijeklom iz Crne Gore.

“Potpisnici platforme obavezuju se da neće sklapati predizborne koalicije sa nealbanskim strankama, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji. Potpisnici se obavezuju i da na izborima nastupe sa zajedničkom listom, a nakon parlamentarnih izbora, ni jedna od potpisinica neće samostalno pregovorati o ulasku u vlast. Stoga, na vlasti ili u opoziciji biće sve albanske partije ili nijedna, jer se samo na taj način može riješavati pitanje Albanaca”, navodi se u tekstu platforme u koju su “Vijesti” imale uvid.

Predlog platforme upućen je Albanskoj alternativi Đerđa Camaja, malesijskom ogranku Demokratskog saveza koji vodi Nikola Camaj, Demokratskoj uniji Albanaca Mehmeta Zenke i Građanskoj inicijativi Vaselja Siništaja, dok Demokratska partija Fatmira Đeke, Forca koju vodi Nazif Cungu i koalicija Perspektiva Amira Holaja nijesu pozvane da stanu iza platforme.

Predstavnici dijaspore tražili su od albanskih političara da se o pozivu izjasne najkasnije do kraja novembra, navodeći da bi taj dokument trebalo da uspostavi zajedničku politiku kojom bi se riješavali problemi albanske nacionalne manjine u Crnoj Gori. U predloženoj platformi se navodi da su politički prioriteti Albanaca formiranje opštine Tuzi i izmjene izbornog zakona kojima bi se toj manjini obezbijedili garantovani mandati u parlamentu. Ističe se i da treba insistirati na izmjenama zakona o morskom dobru, slobodnoj upotrebi nacionalnih simbola i vraćanju nacionalizovane zemlje na teritorijama koje naseljavaju Albanci. U platformi se traži omogućavanje obrazovanja i informisanja na albanskom jeziku, kao i procentualna zastupljenost Albanaca u državnoj administraciji.

Podsjećajući da je Crna Gora u procesu evroatlantskih integracija, od potpisnika se zahtjeva da političke akcije sprovode tek nakon konsultacija sa dijasporom, kao i zvaničnicima u Tirani i Prištini.

“Potpisnici platforme se zaklinju u krv, jezik i albansku besu da će zajedno stati pod nacionalnu zastavu i da će poštovati obaveze koje su potpisima prihvatili”, navodi se u tekstu platforme.

Ko ne potpiše, neka zaboravi na pomoć iz inostranstva

U predloženoj platformi se upozorava da stranke koje ne pristanu na zajedničko djelovanje više ne mogu računati na podršku dijaspore. Ističući da su iseljenici nesebično pomagali nacionalne partije, Berišaj je upozorio da oni koji odbiju da stanu iza platforme više neće imati političku, moralnu i finanjski podršku iz inostranstva.

“Oni koji stanu iza platforme treba da napuste vlast najkasnije 30 dana prije lokalnih ili državnih izbora. Iza ovog dokumenta mogu da stanu i svi nezavisni intelektualci, udruženja i nevladine organizacije koje žele zajednički albanski politički front”, navodi se u predlogu platforme.

Bonus video: