Raonić: Logično je da dijalog o ključnim pitanjima bude u Skupštini

On je ocijenio da Ranko Krivokapić nema razloga da ne pozove i Ivana Brajovića, “dok Demokratski front nema razloga da bude i dalje na isključivim pozicijama, sa kojima se sužava manevarski prostor, ali i smanjuje koalicioni kapacitet”
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2015. 14:29h

Dijalog o ključnim pitanjima za funkcionisanje demokratije treba da se vodi u Skupštini, ocijenio je predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić i poručio da je neophodno prisustvo svih političkih subjekata.

On je kazao da je nevjerovatno da se u 21. vijeku vodi rasprava o tome da li je potrebna ova priča, ko treba da učestvuje, ko ce doći i slično.

“Sve to je manifestacija velike političke krize i naelektrisane atmosfere”, kazao je Raonić agenciji MINA, navodeći da je zanimljivo i analizarati ko je protiv dijaloga u Skupštini, sa kojim argumentima.

Prema njegovim riječima, o bilo kojem pitanju za društvo, dijalog se mora voditi u Skupštini, a pogotovu o ključnim pitanjima za funkionisanje demokartije.

“Raduje što je predsjkednik Skupštine čak prepoznao potrebu i da civilni sektor i EU bude u nekoj formi dio dijaloga. To znači da se pravi široka lepeza aktera, kako bi sljedeći izbori bili organizaovani u demokratskoj atmosferi, a rezultat bio legitiman”, kazao je Raonić.

Kako je naveo, iako inicijatori ne mogu očekivati previše, jer će teško doći do 41 poslanika potrebnih za svoj naum, bitno je da se dijalog povede.

“Ukoliko ovo nije performans za javnost, u šta ne sumnjam, znajući koliko su ozbiljne ličnosti koje su incirale proces, onda je veoma bitno da budu prisutni svi politički subjekti. Predsjednik najmoćnije partije nema razloga da ne dođe i ne saopšti svoj stav, naprotiv”, rekao je Raonić.

On je ocijenio da Ranko Krivokapić nema razloga da ne pozove i Ivana Brajovića, “dok Demokratski front nema razloga da bude i dalje na isključivim pozicijama, sa kojima se sužava manevarski prostor, ali i smanjuje koalicioni kapacitet”.

Prema njegovim riječima, NVO sektor je pokazao spremnost da pomogne procesu, ponudio je svoje ideje Krivokapiću, ali i opozicionoj trojki.

“U ovoj fazi, od EU se očekuje proaktivnija uloga, uz dužno poštovanje prema stavu da smo zrelo društvo, a ne protektorat, ali u inicjalnoj fazi, malo više ohrabrenja za ovaj proces, od onoga sto je rečeno, ne bi bilo na odmet”, kazao je Raonić.

On smatra da je u ovoj fazi sazrijevanja društva bitno da Demokratska partija socijalista do kraja napravi rez započet na Kongresu i odstrani sve kompromitovane kadrove, dok u opoziciji treba malo više širine i mudrosti, pa da počnu razmišljati o dontovom količniku i zathjevima u mjeri prihvatljivoj za drugu stranu, umjesto fokusiranosti na međustranačka prepucavanja.

“Takođe, manjinske stranke moraju proaktivnije učestvovati u ovom procesu”, poručio je Raonić.

Bonus video: