Opozicija ponovo odbila poziv premijera: Sa Markovićem bi pričali samo o pripremi izbora

Član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović smatra da vlast i opozicija treba da budu fokusirani na fer izbore i da u tom pogledu zajednički djeluju
79 pregleda 4 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Filip Roganović
Ivan Vujović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.11.2018. 07:35h

Opozicija je ponovo odbila poziv premijera Duška Markovića da bude dio Vlade ističući da sa njim ne može programski sarađivati.

Marković je u intervjuu za RTCG kazao da je spreman da ustupi mjesta u Vladi opoziciji bez uslovljavanja.

Dok u Demokratskoj Crnoj Gori tvrde da ne žele saradnju sa Markovićem, u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) navode da mogu biti samo dio Vlade izbornog povjerenja.

Član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović smatra da vlast i opozicija treba da budu fokusirani na fer izbore i da u tom pogledu zajednički djeluju.

“Programska saradnja u okviru Vlade nije realna, ali jeste u dijelu primjene dogovorenih rješenja za fer izbore. To je po nama ključno pitanje – ko će da primjenjuje zakone i rješenja koja eventualno dogovorimo. Prelazna Vlada nam se čini kao najbolji model za sve, a posebno za opoziciju. To potvrđuje i iskustvo iz 2016. godine, kada je opozicija i pored okolnosti na sam izborni dan, ostvarila najbolji rezultat od uspostavljanja višestranačja”, kazao je Vujović.

Podsjećajući da se u parlamentu vodi dijalog oko izbornog zakonodavstva, Marković je rekao da je spreman da razgovara sa opozicijom i podstakne dijalog.

“Ako su spremni da uđu i u ovu Vladu makar i ove dvije godine, do novih izbora. Dakle, nema ograničenja. Ovo je jasna poruka. Nama treba u Crnoj Gori dijalog. Nama treba sučeljavanje različitosti, pa čak i za Vladinim stolom. Ako su spremni ja im stojim na raspolaganju, odnosno stranka u čijem sam rukovodstvu”, kazao je Marković.

Premijer i zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) i ranije je u nekoliko navrata pozivao opoziciju u Vladu, tokom bojkota parlamenta, ali su ti pozivi odbijani.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović smatra da je Markovićev poziv dokaz da Markoviću trebaju saveznici.

“Poziv nije ništa drugo do dokaz da je Marković krenuo u obračun sa partijskim istomišljenicima okupljenih oko aktuelnog lidera Mila Đukanovića koji pokušava od premijera načiniti političkog potrčka. U svojoj nemoći da se obračuna sa apsolutnom političkom dominacijom lidera DPS-a, Markovic moli za pomoć kako bi sa smanjio uticaj Đukanovića i marginalizovao Socijaldemokrate”, kazao je Bogdanović.

On je istakao da Demokrate neće učestvovati u, kako je kazao, lakrdiji DPS-a, upozoravajući da je to problem kojeg moraju riješiti sami sa sobom.

“Sa druge strane, Markovićev vapaj u pomoć sigurno nije upućen Demokratama, jer smo mi jednom za svagda odlučili da sa DPS-om nećemo u bilo kakvim kombinacijama niti na lokalnom, niti na državnom nivou. To nije samo pitanje političke odluke, već pitanje časti i političkog obraza. Za Demokrate su i Đukanović i Marković političari sa lošim genetskim kodom čiji istrošeni organizam vapi za opozicionom injekcijom. Takvu injekciju mogu potražiti bilo gdje, ali kod Demokrata nikad”, kazao je Bogdanović, dok iz Demokratskog fronta (DF) nijesu komentarisali Markovićev poziv.

Bonus video: