Krivokapić: Vladavina prava tek treba da zaživi nakon ulaska u NATO

“Prošlo je vrijeme usvajanja zakona i agendi, došlo je vrijeme da to pretvorimo u dijelo. Da to građani osjete i da pravda ne bude samo u papirima”, kazao je Krivokapić
58 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2015. 21:23h

Nakon ulaska u NATO, vladavina prava treba da zaživi u crnogorskoj praksi, poručio je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić. On je na konvenciji podgoričkog odbora SDP-a rekao da, nakon velikih državnih odluka, dolazi vrijeme koje leži na solidarnosti i pravdi, navodeći da će za izgradnju takve države biti potreban sudar sa nama samima. On je istakao da, nakon ulaska u NATO, crnogorsko društvo treba da jača demokratske vrijednosti.

“Prošlo je vrijeme usvajanja zakona i agendi, došlo je vrijeme da to pretvorimo u dijelo. Da to građani osjete i da pravda ne bude samo u papirima”, kazao je Krivokapić.

Podsjećajući da u Ustavu stoji da je Crna Gora država socijalne pravde, on je upozorio da to znači da budžetska sredstva treba trošiti na razvoj malih i srednjih preduzeća, a ne na invesitore koji odnose godišnje budžete zdravstva i školstva.

“Izvozili smo gotove proizvode iz KAP-a, Marka Radovića i Radoja Dakića, a sada uvozimo obmane i laži preko medija koji dominiraju u Crnoj Gori. Što je manje pravih rezultata to je više Pinka, obmana i laži. Nećemo da budemo u vlasti koja se brani lažima i dovodi najamnike da se bori proti njenih sinova koji su je čuvali od prvog dana”, rekao je Krivokapić.

Vršilac dužnosti predsjednika podgoričkog odbora Raško Konjević rekao je da je uređenje države veći cilj od proglašenja nezavisnosti i ulaska u NATO, navodeći da treba ispraviti deformacije koje su zadesile državu tokom perioda tranzicije. Politika 90-tih, kako je kazao, uništila je tradicionalne crnogorske vrijednosti ali i realnu ekonomiju. On je kazao da je proces demokratizacije i vladavini prava u Crnoj Gori nezaustavljiv.

“Nema opravdanja za nezakonito djelovanje. Nema prečica i viših ciljeva koji bi mogli opravdati zaobilaženje prava. Kada smo 2009. godine upozoravali na način na koji je promovisan razvoj u jednoj južnoj opštini i da ćemo zbog toga imati posljedica koje će biti teg o vratu Crnoj Gori nije nam se dovoljno vjreovalo. Nakon samo pet godina pokazalo se da smo bili u pravu”, kazao je on, ističuči da je zbog viših ciljeva SDP pravio greške. “U nekim situacijama nijesmo do kraja istrajali da zaustavimo odluke koje su bile pogrešne, bojeći se da ne ugrozmo stabilnost i ostvarenje širih društvenih interesa. Zato sada bolje znamo kako je teško sačuvati partzijsku nezavisnost kada u sopstvenim redovima imate one kojima je milija direktorska ili ministarska fotelja od partijskih prinicipa”.

VD predsjednika odbora u Nikšiću Željko Nikolić rekao je da SDP nije akcionarsko društvo, dok je članica predsjedništva Mirel Radić Ljubisavljević upozorila je da nije principijelno što na partijskim mjestima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti sjede ljudi koji to ne zaslužuju. Ona je rekla da će na narednim izborima SDP nastupiti samostalno.

“Ne želimo da svaki kamen ove države, pod plaštom grinfild investicija, proda radi interesa uske grupe ljudi”, kazala je ona.

Ističući da je nakon poslednjeg kongresa SDP učvrstila infrastrukturu i povećala broj članova, član predsjedništva Amir Rebronja rekao je da se pokazalo kako je “interes partije iznad ličnog, a državni iznad partijskog”.

Galerija

Bonus video: