MUP: Dupli identiteti gotovo nemogući

Makedonski MUP koji sad kontroliše opozicija ispituje 30.000 lažnih ličnih karata
19 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.11.2015. 19:39h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nema saznanja da je, nakon uvođenja biometrijskih dokumenata 2008. godine, bilo pokušaja falisifikovanja ličnih karata, tvrde u tom ministarstvu.

Komentarišući navode nezavisnog poslanika Nevena Gošovića da je u Crnoj Gori moguće korišćenje lažnih ličnih dokumenata prilikom glasanja, kao što je to bio slučaj u Makedoniji, iz vladinog resora koji vodi Raško Konjević kazali su da mogućnost štampanja lažnih ličnih karata nije vezana za biometriju, već za lažni identitet.

“MUP je preduzeo sve neophodne aktivnosti da se izbjegne stvaranje duplih identiteta. Provjere identiteta vrše se na osnovu podatka u registrima rođenih i crnogorskih državljan, kao i fotografija ranije izdatih dokumenata te je mogućnost formiranja lažnog identiteta izuzetno teška, ako ne i gotovo nemoguća”, navode u tom Vladinom resoru.

Makedonski ministar policije Oliver Spasovski nedavno je izjavio da odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala ispituje navode o 30.000 falsifikovanih ličnih karata, koje je vladajuća VMRO-DPMNE koristila na prethodnim izborima. Nedjeljnik “Fokus” prethodno je objavio da su lična dokumenta falsifikovana na tajnim lokacijama, te da se na lažnim dokumentima nalaze postojeći matični brojevi a u nekim slučajevima fotografija iste osobe bila je na šest ličnih karata.

U MUP-u navode da će se civilni AFIS implementirati do kraja marta 2016. “Time se stiču uslovi da MUP uporedi sve otiske prstiju uzete od građana u procesu prikupljanja podataka za izdavanje biometrijskih ličnih karata i utvrdi da li postoje eventualni dupli identiteti. Sam proces izadavanja dokumenata je iz više iteracija u kojima učestvuje više službenika kako bi se zloupotreba svela na minimum (za primanje zahtjeva, uzimanje biometrijskih podataka, odobrenje dokumenata, personalizacija). Preuzimanje dokumenata vrši se lično, na osnovu identifikacije otiskom prsta”, kazali su u ministarstvu.

Bonus video: