Građanski o NATO: CG nema kapaciteta da donese legitimnu odluku

"Crna Gora u posljednjih ne 20, nego 70 godina nije imala demokratsku smjenu vlasti i promjenu režima"
4 komentar(a)
#Građanski, Foto: Screenshot (Facebook)
#Građanski, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 28.11.2015. 12:08h

Neformalna grupa ‪#‎Građanski u iščekivanju poziva za članstvo Crne Gore u NATO skreće pažnju crnogorskoj javnosti na, kako ističu, "fundamentalni problem u vezi sa članstvom Crne Gore u Alijansi kojim se dosad nijesu bavili ni njegovi pobornici ni njegovi protivnici".

"Problem je, naime, to što Crna Gora u ovom trenutku nema ni građanskog, ni demokratskog kapaciteta da donese legitimnu odluku o tom pitanju, bilo da se da odluka donosi na referendumu, bilo u Skupštini", ističe se u saopštenju Neformalne grupe #Građanski.

To se, kako tvrde iz ove grupe, iščitava iz sljedećih razloga:

1. Crna Gora u posljednjih ne 20, nego 70 godina nije imala demokratsku smjenu vlasti i promjenu režima. Smjene generacija i rukovodstava unutar vladajuće partije i njom iniciran višepartizam ne samo da ne čine demokratiju nego, naprotiv, nedvosmisleno svjedoče kontinuitet autoritarnog starog režima: partiji koja preko nereformisane državne administracije i nereformisane bezbjednosne službe nastavlja da drži Crnu Goru u svom zagušujućem stisku. Tako je Crna Gora na početku XXI vijeka uistinu ona posljednja oaza autoritarizma u Evropi koju su nam, kao mlade nade KPJ u uzletu svoje karijere obećavali sadašnji vlastodršci, prije nego su se 90. premetnuli u srpske nacionaliste i sad, konačno, u crnogorske nacionaliste sa evroatlantskom retorikom.

2. Takvo stanje stvari, donedavno pokrivano prividom slobodnih izbora i parlamentarne demokratije, sasvim je ogoljeno kad je sadašnja vlast 17. oktobra upotrebom policijske sile razbila proteste Demokratskog fronta, zlostavljajući demonstrante i narodne poslanike, te 24. oktobra prekomjernom upotrebom sredstava prinude razbila i rastjerala građanske proteste. Time je pogažen Ustav Crne Gore, njeno dostojanstvo i republikansko uređenje i ljudska i građanska prava njenog građanstva. Vlada koja je odgovorna za to ne može biti legitimna.

3. Uz to, ta je vlada, po izričitoj saglasnosti svih svojih koalicionih partnera, krnja vlada kojoj je rok trajanja omeđen dobijanjem poziva za članstvo. Vanredan je primjer političke neznavenosti, drskosti i nepoštovanja našeg ustavnog poretka javno priznavati nekompetentnost svoje vlade i istovremeno očekivati da takva vlada može legitimno da radi na rješavanju jednog tako značajnog i sudbonosnog pitanja kakvo je članstvo u NATO-u. Od države u tako dubokoj institucionalnoj i političkoj krizi, sa takvom krnjom vladom, još gorim parlamentom koji se nalazi u stanju polubojkota, nečujnim predsjednikom države sumnjive legitimnosti i legalnosti i masovnim građanskim protestima ne može se očekivati da može kompetentno i legitimno donijeti odluku o pristupanju Alijansi, prije nego se pokaže sposobnom da tu krizu riješi na demokratski način.

4. Crna Gora ne može biti pouzdan i ravnopravan partner svojim demokratskim saveznicima u međunarodnim poslovima ako njenu unutrašnju i spoljnu politiku vodi jedna autoritarna vlast koja krši ustav svoje zemlje i ljudska prava svih nas i hoće da je u stanju duboke političke i institucionalne krize i podijeljenosti uvede u NATO bez demokratski postignutog konsenzusa i društvenog dogovora. Takva vlada i takva država ne mogu biti ničiji saveznici. Istinski inostrani prijatelji Crne Gore ne mogu željeti da svoju saradnju i prijateljstvo sa njom grade na ovakvim temeljima.

5. Poslednji nesrećni događaji na Bliskom istoku vrlo dramatično podsjećaju na nelagodnu činjenicu da se naša spoljna politika ne vodi ni po kakvom promišljenom računu državnog razloga ili dugoročnim strateškim proračunima, nego da se članstvom u međunarodnim organizacijama kompenzuje nemanje stvarnog državništva, jasno definisanih interesa i vizije. U ovom trenutku, pitanje vojnog angažovanja Crne Gore nije samo apstraktna, daleka mogućnost nego nešto što se, nažalost, sa malo mašte može zamisliti. Ako smo spremni na to, onda moramo, kao država, imati dobre razloge za to. Nažalost, oni čiji je posao da odgovaraju na ta pitanja, nemaju što da kažu. Oni čiji je posao da obezbijede da se Crna Gora kao država nešto računa i znači, sveli su je na paru za međunarodna potkusurivanje.

6. Konačno, u Crnoj Gori stvorena je, posredstvom određenih medija koji najperfidnije zloupotrebljavaju slobodu govora, atmosfera u kojoj dominiraju poluistine, neobaviještenost, strah i odsustvo istinskog dijaloga, što vodi polarizaciji, smutnji i nemogućnosti postizanja konsenzusa o ovom sudbonosnom pitanju. U tom su smislu jednako fantastične tvrdnje da članstvo u Alijansi samo po sebi može donijeti ekonomske i političke pogodnosti jednoj zemlji razrušene privrede i institucija kao i nacionalističke fantazije da to članstvo, rukom kosmičke pravde, ispravlja istorijsku nepravdu Crnoj Gori iz 1918.

"Članstvo u NATO-u je odveć ozbiljno pitanje koje nas dijeli ne samo između sebe nego i unutar sebe. Grupa #Građanski nema stav o njemu, niti želi da bilo koga navodi i na koju stranu. Jer upravo zbog toga što se kao građanstvo Crne Gore oko tog sudbonosnog pitanja toliko ne slažemo, moramo svoje neslaganje prevazići kroz građanski dijalog i na demokratski način, za šta u ovom trenutku ne postoje nikakvi preduslovi. Prije nego i možemo početi da razgovaramo o NATO-u, Crna Gora mora da kroz jednu opštu građansku i opozicionu platformu obezbijedi prelaznu vladu, fer izbore i smjenu vlasti. Tek kad na taj način odbranimo Ustav, republikanski poredak i institucije, te svoja građanska i ljudska prava, možemo i da pomislimo da kome vani priteknemo u odbranu. NATO može da sačeka, Crna Gora ne može!", zaključuje se u saopštenju #Građanskog.

Bonus video: