Jonica pisala Krivokapiću: Konjević izbjegava da dostavi informacije

Ona je naglasila da je zahtjeve, kao zamjenica predsjednika Odbora, poslala na osnovu Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti službi bezbjednosti i odbrane
4 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.11.2015. 12:30h

Poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica poručila je, u pismu predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću, da ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević izbjegava da joj dostavi informacije u vezi sa aktivnostima policije tokom protesta i da ta njegova istrajnost zabrinjava.

Jonica, koja je zamjenica predsjednika skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, uputila je Krivokapiću dopis povodom zahtjeva koje je dostavila Konjeviću.

Ona se 23. i 29. oktobra obratila Konjeviću sa zahtjevom da joj dostavi u najkraćem roku dokumenta, podatke i informacije o svim radnjama Uprave policije sprovedenim tokom protesta ispred Skupštine, navodeći da joj do danas nije dostavljen odgovor ni po jednom zahtjevu.

"Rukovodeći se činjenicom da ste upravo Vi konstatovali da dijagnozu trenutnog političkog stanja karakteriše atmosfera nepovjerenja, i to naročito teškog nepovjerenja u neke institucije nadležne za sprovođenje zakona, vjerujem da ćemo se složiti da se moraju početi otklanjati razlozi takvog stanja upravo tamo gdje ih ima najviše", kazala je Jonica u dopisu Krivokapiću.

Ona je naglasila da je zahtjeve, kao zamjenica predsjednika Odbora, poslala na osnovu Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti službi bezbjednosti i odbrane.

"Složićemo se da zabrinjava uočena istrajnost ministra unutrašnjih poslova u izbjegavanju da odgovori na navedene zahtjeve, posebno ako se uzme u obzir važnost Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti službi bezbjednosti i odbrane, na osnovu kojeg sam uputila navedene zahtjeve, ali i činjenica da su elementi odgovora na neka od postavljenih pitanja iako mi nisu dostavljeni bili dostupni nekim medijima", navela je Jonica.

Ona, je kazala da, imajući u vidu proklamovane ciljeve inicijative za pokretanje demokratskog dijaloga na najvišem političkom nivou, vjeruje da kredibilitet Skupštine za vođenje takvog dijaloga, mora biti uvažen prvo od Ministarstva unutrašnjih poslova kroz poštovanje nadzorne uloge Skupštine i spremnost da se precizno i detaljno odgovori na dostavljene zahtjeve.

"Kako bi se pokazalo da se na parlament gleda kao na instituciju koju treba uvažavati, a zakone koje donosi poštovati, a ne kao na zgradu koju treba obezbjeđivati i čuvati. Smatram da je potrebno obezbijediti da se poštuju Ustav i zakoni, i da svi rade svoj posao u skladu sa njima", poručila je Jonica.

Bonus video: