Poziv Crnoj Gori u NATO možda zavara Gruziju

Francuska se plaši da će poziv Crnoj Gori podići očekivanja da se pozove i Gruzija, navodi Rojters
71 komentar(a)
NAC Budva (Novine)
NAC Budva (Novine)
Ažurirano: 28.11.2015. 07:45h

Ambasadori država članica NATO pokušaće na novom sastanku u ponedjeljak da usaglase tekst deklaracije nakon što to nijesu uspjeli juče zbog sporenja oko ulaska Gruzije u NATO, kazao je “Vijestima” izvor iz diplomatije.

Isti izvor je naveo da se u nacrtu deklaracije, koji treba da usvoje šefovi diplomatija članica alijanse na sastanku 1. decembra, upućuje pozivnica Crnoj Gori za članstvo u NATO-u.

Ako se Sjevernoatlanski savjet (NAC), odnosno ambasadori članica usaglase o tekstu deklaracije u ponedjeljak, onda na ministarskom sastanku neće biti rasprave o njemu, već će samo biti usvojen. Time bi Crna Gora formalno bila pozvana u članstvo.

Pozivajuće se na diplomatske izvore, agencija Rojters je juče prenijela da su NATO saveznici podijeljeni o pitanju kakvu poruku da pošalju Gruziji povodom dugo odlaganog članstva te države.

Diplomata iz NATO-a je kazao da neki brinu da će se pozivanjem Crne Gore u članstvo poslati pogrešan signal Gruziji.

“Francuska se plaši da će poziv Crnoj Gori podići očekivanja Gruzije. Njemačka, iako podržava članstvo Crne Gore, protivi se pozivanju Gruzije kao i 2008. Danska i Velika Britanija čekaju da vide da li će biti konsenzusa”, navodi Rojters.

U tekstu se podsjeća da je NATO Gruziji obećao članstvo 2008, što je dovelo do tenzija sa Moskvom koje su kulminirale četiri mjeseca kasnije u rat u kojem je Rusija okupirala Južnu Osetiju i Abhaziju.

Gruzija, koja već ima trenig centar za zajedničke vježbe sa NATO-om, očekuje da joj alijansa da Akcioni plan za članstvo (MAP) kako bi se formalizovao njen put u članstvo.

Bonus video: