Građanima i dalje nejasno pitanje NATO članstva

Dedović je kazao da su od početka smatrali da je građanima potrebno objasniti šta znači članstvo u NATO-u sa svih aspekata
55 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2015. 11:05h

Pitanje članstva u NATO-u građanima je i dalje nejasno, a medijska scena u Crnoj Gori, kad je ta tema u pitanju, nije u boljem ili gorem stanju u odnosu na sve ostale oblasti života i rada, ocijenjeno je na okruglom stolu.

Nevladina organizacija ALFA Centar organizovala je okrugli sto „Crnogorska medijska scena uoči odluke o pozivu“, tema prve sesija bila je „Članstvo u NATO – različiti aspekti novinarske objektivnosti“.

Izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović, kazao je da su od početka smatrali da je građanima potrebno objasniti šta znači članstvo u NATO-u sa svih aspekata.

„Drago nam je da smo posle ovoliko godina uspjeli da opstanemo na crnogorskoj nevladinoj sceni, trudeći se da napravimo događaje na kojima će se moći čuti razlozi za i protiv“, rekao je on.

Smatrali su, kako je dodao, da će građani na osnovu većeg broja pravih i objektivnih informacija, moći da prosude sami i formiraju svoj stav o članstvu u Alijansi.

„Ništa medijska scena u Crnoj Gori nije u lošijem ni boljem stanju kad su ove teme u pitanju nego sve ostale oblasti života i rada, počevši od političkih partija, akademske zajednice, nevladinih organizacija, sindikata. Pitanje članstva u NATO-u i dalje, po nama u ALFA Centru, nažalost, posle ovoliko godina ostaje prilično nejasno većini građana“, rekao je on.

Moderator Dušica Tomović iskazala je razočarenje odnosom kolega koji nijesu došli, a potvrdili su prisustvo. „To ne znači da nijesu imali objektivan razlog da ne dođu, ali taj odnos prema prilici da novinari među sobom razgovaraju dovoljno govori o tome koliko su mediji možda bili profesionalni i objektivni, bez obzira na to koju poziciju zagovaraju“.

Ljubica Gojković iz Televizije Srpska rekla je da na medijima leži velika odgovornost, posebno u društvima kakvo je crnogorsko.

„Nažalost, u Crnoj Gori imamo iskrivljenu situaciju u kojoj su NATO i integracije u Evropsku uniju (EU) predstavljeni kao uslov bez kog se ne može, bez kog društvo ne može naprijed i bez kog ne bi doživjelo potrebne reforme u svim oblastima“, rekla je ona.

Gojković je kazala da veliki broj medija, bez ikakvih granica, bez ukusa i nekritički „bombarduju“ građane Crne Gore porukama sigurne budućnosti i bezbjednosti.

„Propaganda NATO agitatora, međunarodnih i domaćih, može se okarakterisati kao ideologizacija ili masovno ispiranje mozga građanima“, rekla je ona.

Gojković je kazala da se glas naroda, nažalost, u crnogorskim medijima ne čuje i alternative se ne dozvoljavaju, „i to je možda najveća patologija medijske scene“.

Marko Vešović iz Dana poručio je „da su postali žrtve propagande, koja je veoma perfidno promovisala jednu težnju i namjeru aktuelnog rukovodstva Crne Gore, da članstvo u NATO-u bude predstavljeno kao vodeći strateški cilj državne politike“.

Kako je rekao, osnovna uloga medija nije da zauzimaju stranu u nekim političkim raspravama i debatama, ali praksa pokazuje da, nažalost, mediji u najvećem broju slučajeva, bilo gdje u svijetu, uzimaju stranu po određenim pitanjima, a tako je i po pitanju NATO-a.

„Neću reći ništa novo ako kažem da je medij iz kog dolazim apsolutno naklonjen ideji da Crna Gora ne bude dio Alijanse, a razloga za to je puno“, kazao je Vešović, dodajući da je kao novinar otvoren za različita mišljenja ljudi.

Vešović je saopštio da nije nikad otišao ni na jednu javnu raspravu koju je Vladin Komunikacioni tim organizovao u poslednje dvije godine, jer, kako je kazao, smatra da su one izgubile svrhu.

Kako je rekao, tamo nije bilo nijednog protivnika evroatlantskih integracija i neće da sluša raspravu na kojoj svi misle isto. „To nije nešto što zaslužuje medijsku pažnju“.

Na te javne rasprave, dodao je, nikad nijesu bili pozvani predstavnici država koje su članice EU, a vojno su neutralne.

Jovana Đurišić iz Dnevnih novina kazala je da se često postavlja pitanje medijske objektivnosti i da se u novinarstvu deklarativno teži objektivnosti, navodeći da se novinarska objektivnost može označiti kao nedostižan ideal.

Prema njenim riječima, kad se govori o NATO integracijama, u prvi plan izlaze podjele u društvu, a samim tim i podjele u medijima i sve informacije o NATO-u različito se čitaju.

Đurišić je rekla da su Dnevne novine od svog osnivanja bile zagovornik članstva Crne Gore u NATO-u, a takva politika praćena je velikim brojem afirmativnih tekstova.

„Kad su u pitanju NATO integracije, imamo veliki broj tekstova i naslova sa pozitivnim vrijednosnim stavovima u odnosu na ovu temu“, kazala je Đurišić.

Prema njenim riječima, Dnevne novine su pokušale na objektivan način da predstave evroatlantske integracije, da ih afirmišu i podstaknu društvo da razmišljaju o njima kao jednom od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

„Trudili smo se da izvještavanje o NATO-u bude što jednostavnije, dostupno, razumljivo građanima, a na nama novinarima bila je velika odgovornost da li ćemo plasirati objektivne informacije ili će se to svesti na propagandu, kojoj svakako nijesmo težili“, kazala je Đurišić.

Ona je poručila da uloga novinara nije da se bavi propagandom, već da doprinese tome da građani na jasan i pouzdan način budu upoznati sa benefitima ili posledicama NATO članstva, kao i da uloga medija nije da bilo koga ubjeđuje, već da pristupačnim rječnikom tretira tu temu.

Bonus video: