"Osjećamo posebnu odgovornost pred crnogorskom mladošću"

"Upravo će oni biti u prilici da na najbolji način procijene o svemu što se preduzima u pogledu definisanja i postizanja najznačajnijih strateških ciljeva kojima se stvaraju uslovi za siguran i prosperitetan život za sve građane Crne Gore", kazala je
15 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.11.2015. 11:50h

Pozivnica za NATO članstvo je ulaznica u novu, još intenzivniju i izazovniju fazu odnosa Crne Gore i Alijanse i društvo savremenih demokratija, rekla je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

"Odluka o upućivanju pozivnice za NATO članstvo označiće početak jedne nove ere za Crnu Goru", kazala je Pejanović-Đurišić u autorskom tekstu za časopis Partner.

U crnogorskoj istoriji to će, kaže ona, ostati zapisano kada smo naše tradicionalne vrijednosti dodatno osnažili novim vrijednostima savremenih demokratija i kada smo na međunarodnoj sceni zakoračili sa većom odgovornosšću za globalni mir, stabilnost i napredak.

Pejanović-Đurišić je kazala da u ovom momentu osjećamo posebnu odgovornost pred budućim generacijama i crnogorskom mladošću.

"Upravo će oni biti u prilici da na najbolji način procijene o svemu što se preduzima u pogledu definisanja i postizanja najznačajnijih strateških ciljeva kojima se stvaraju uslovi za siguran i prosperitetan život za sve građane Crne Gore", kazala je ona.

Pejanović Đurišić je podsjetila da su u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore radili sve što je neophodno kako bi reforme sektora odbrane bile uspješne. "Vojnički disciplinovano i profesionalno, politički svjesno i racionalno, osvajali smo kriterij za kriterijumom i dostigli potreban stepen povjerenja naših partnera".

Vojnici Crne Gore danas su, kaže ona, zajedno sa svojim kolegama iz zemalja Alijanse u Avganistanu, Liberiji, Somaliji, Maliju, doprinoseći stabilizovanju i bezbjednosti tih država i područja.

"Ovakav angažman i prisustvo jesu odraz njihove lične hrabrosti, ali i političke zrelosti crnogorske države", poručila je Pejanović-Đurišić.

Bonus video: