Biber: Pozivnica u NATO najviše pomaže opoziciji

“Odlaganje poziva bi omogućilo Vladi da opet dijeli državu na prozapadno krilo, i antizapadnu i prorusku opoziciju”
89 pregleda 50 komentar(a)
Florian Biber (Novina)
Florian Biber (Novina)
Ažurirano: 26.11.2015. 18:35h

Slanje poziva za članstvo u NATO Crnoj Gori bi, iako to Vlada želi, bio najbolji način da se pomogne opoziciji i pogura demokratizacija države, a odlaganje poziva bi omogućilo Vladi da i dalje dijeli državu na prozapadno reformističko krilo koje ona predstavlja, i antizapadnu, prosrpsku i prorusku opoziciju, ocijenio je profesor za istoriju jugoistočne Evrope na Karl-Franzens univerzitetu u Gracu, Florian Biber.

Biber je u autorskom tekstu pod nazivom “Da li Crnu Goru treba pozvati u NATO”, navodi da je malo vjerovatno da će protesti prikupiti snagu da stavi pravi pritisak na vladu i da ostaje pitanje da li Crna Gora treba da se pridruži NATO-u. “Formalna odluka će biti donijeta ovih dana, i označiće veliki uspjeh vlade, koju mnogi vide kao “NATO vladu”, čija je glavna svrha bila da uvede državu u NATO”, naveo je Biber.

Rusija je, navodi Biber, usred protesta izrazila snažno protivljenje članstvu Crne Gore u NATO kroz izvještavanje lojalnih medija i rezolucije Dume. “Povremeno je izgledalo kao da se Rusija počinje uključivati u svoju “obojenu revoluciju”. Međutim, takvo stanovište vara, iako su se neke srpske nacionalističke grupe priključile protestu. Vlada je brzo okrivila Rusiju za protivljenje sa kojim se suočava. Taj argument je kredibilan koliko i argument da je EU orkestrirala proteste na Majdanu u Ukrajini”, napisao je Biber.

On dodaje da članstvo Crne Gore u NATO-u neće fundmentalno izmijeniti bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori, jer je okružuju članice NATO-a Hrvatska i Albanija, kao i BiH i Kosovo u kojima se nalaze mirovne trupe EU i NATO-a. “To ostavlja samo Srbiju. Ipak, tvrditi da Srbija predstavlja opasnost po bezbjednost Crne Gore ide do granica mašte”, naveo je Biber i dodao da ulazak u NATO ne bi spriječio uticaj i čak miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore, kao i da su vlade Srbije i Crne Gore sada “u simbiozi”.

Biber navodi i da bi izostanak poziva Crnoj Gori shvatio i kao pobjeda anti-NATO snaga unutar opozicije. “I oslabila više prosvijetljenu opoziciju koja više brine o demokratiji nego o tome da li će država ući u NATO ili ne. Dakle, odnos snaga u opoziciji bi se prebacio na pogrešnu stranu”, naveo je Biber. On je dodao da, ako bi se članstvo u NATO odložilo, vlada ne bi slavila pobjedu, ali bi mogla da nastavi da govori o tom pitanju i tako paralizuje diskusiju o pravim reformama.

Pogrešno bi bilo zaključiti, navodi Biber, da Crnu Goru ne treba pozvati u NATO i dodaje da vlada ime istoriju korištenja u svoju korsit pitanja koja dijele javnost. “Da tako uhvati opoziciju “u raskoraku” i veže za sebe reformiste koji bi inače bili protiv vlade. Zastupajići članstvo u NATO, ohrabrili su veliki dio opozicije da se protivi NATO-u, obeshrabrujući tako zapadnu podršku opoziciji i zauzimajući monopol nad prozapadnom reformističkom retorikom”, naveo je Biber.

Ohrabrivanje Đukanovićeve vlade loša poruka regionu

Florian Biber piše da je Crna Gora prototip poludemokratskog režima koji karakteriše jaka kontrola partije nad državom, kršenje slobode izražavanja, korupcija i klijentelizam.

“Ohrabrivati trenutnu vladu bi pomoglo u slanju šire poruke regionu , da se autoritarna kontrola “vjenčana” sa pričom o reformama kompatabilnim EU, isplati”, navodi on.

Bonus video: