Jasavić: Odluka o Tuzima i Golubovcima nakon konsultacija sa predstavnicima građana

"Narednih nekoliko dana ćemo obaviti konsultacije sa predstavnicima građana na koje se ovaj predlog zakona odnosi, kako bi sagledali njihov stav i sučelili argumente da li je ponuđeno rješenje optimalno za njihovo funkcionisanje u ovom trenutku"
87 pregleda 18 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Azra Jasavić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 26.11.2015. 12:41h

Pozitivna Crna Gora podržava samostalnost gradskih opština Tuzi i Golubovci, u skladu sa Zakonom i bez patronata bilo koga sa strane, kao što je to bilo prilikom formiranja opština Petnjica i Gusinje, kazala je Azra Jasavić, zamjenica predsjednika te partije.

"Kao plod novih pokušaja manipulacija sa pripadnicima manjinskih naroda kako bi se održala DPS vlast, pred poslanicima se našao Predlog zakona kojim gradske opštine postaju opštine u okviru Glavnog grada, uprkos prethodnim čvrstim obećanjima da će one postati zapravo samostalne opštine. Pitanje samostalnosti opštine Tuzi je politički zahtjev, koji se već decenijama ne rješava. Podsjećam da je ovakav predlog DPS dala u martu 2014. godine pred izbore u Podgorici u cilju dobijanja podrške na lokalnim izborima. Međutim, stavljanje ovog Predloga u skupštinsku proceduru, nakon više od godinu i po, u predvečerje parlamentarnih izbora, ukazuje da DPS ovom pitanju prilazi sa pozicija čiste političke manipulacije", kazala je Jasavić.

Ona navodi da ponuđeno rješenje znači "više autonomije od postojećeg stanja, ali manje od ranije obećanog".

"Svjesni toga, mi ćemo u narednih nekoliko dana obaviti konsultacije sa predstavnicima građana na koje se ovaj predlog zakona odnosi, kako bi sagledali njihov stav i sučelili argumente da li je ponuđeno rješenje optimalno za njihovo funkcionisanje u ovom trenutku. Nakon ovih razgovora Pozitivna će zauzeti stav o tome kako će glasati u parlamentu o ovom predlogu zakona. Pozitivna će kao građanska stranka koja baštini ravnopravnost i zalaže se za decentralizaciju na svim nivoima, insistirati na zaštiti interesa građana na koje se ovaj predlog zakona odnosi,a ne političkih interesa onih koji kroz ovo važno pitanje žele da pridobiju jeftine političke poene i što bolje se pozicioniraju u susret narednim parlamentarnim izborima", kazala je Jasavić.

Bonus video: