Brkanović: Mi već radimo isto kao da smo u EU

"Crnogorski aerodromi u potpunosti ispunjavaju sve međunarodne standarde i preporuke iz oblasti bezbjednosti", kazao je "Vijestima" pomoćnik direktora ACV Renato Brkanović
207 pregleda 3 komentar(a)
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.11.2015. 16:14h

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) saopštila je da Crna Gora što se bezbjednosti na aerodromima tiče, "spada među mali broj država svijeta koje imaju status država sa ekvivalentnim bezbjednosnim mjerama onima koje se primjenjuju u Evropskoj uniji".

"Crnogorski aerodromi u potpunosti ispunjavaju sve međunarodne standarde i preporuke iz oblasti bezbjednosti", kazao je "Vijestima" pomoćnik direktora ACV Renato Brkanović.

Zamoljeni da prokomentarišu stav ruske Federalne avijacije za vazdušni saobraćaj koja je Crnu Goru uvrstila na spisak od 47 država svijeta čiji aerodromi, navodno, nisu dovoljno bezbjedni za ruske civilne vazduhoplove, iz ACV su kazali da oni takvo formalno obavještenje iz Moskve nikada nisu dobili, "već smo o tome saznali iz medija".

Ruska Federalna agencija za vazdušni tranport "Rosavijacija" objavila je listu od 47 država svijeta u kojima po njima, postoji potencijalna opasnost po bezbjednost ruskih civilnih vazduhoplova. Ruske aviokompanije upozorene su da prilikom letova za bilo koju od tih zemalja, povećaju mjere bezbjednosti.

"Iz medija smo vidjeli da se ovaj popis odnosi na ukupno 47 država, među kojima su i deset država EU, uključujući i one najznačajnije u vazduhoplovnom smislu, kao što su Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, ali i SAD, dakle države sa najvećim standardima bezbjednosti. Naglašavamo da crnogorski aerodromi nijesu nikada bili predmet bilo kakve kontrole sa ruske strane, i da do sada nijesmo dobili bilo kakvu primjedbu od strane ruskih vazduhoplovnih vlasti u vezi sa bezbjednošću crnogorskih aerodroma", kazao je Brkanović.

On je dodao da su naprotiv, "sve međunarodne inspekcije iz oblasti bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva utvrdile su upravo suprotno – da Crna Gora ispunjava u potpunosti standarde iz ove oblasti".

"Crna Gora je u februaru 2013. godine bila predmet sveobuhvatne kontrole Međunarodne organizacije civilnog vazduhoploplovstva (ICAO) koja je našu državu svrstala u red država sa najboljim sistemom bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva. Takođe, u 2014, godini sprovedene su tri detaljne kontrole Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC) i to kako same ACV, tako i aerodroma Podgorica i aerodroma Tivat. Nakon ovih kontrola ECAC je, 19. decembra 2014. godine, zaključio da Crna Gora ispunjava sve uslove za sklapanje aranžmana "Jedna bezbjednosna kontrola" (One Stop Security) sa EU. Kontrolna misija eksperata Evropske komisije je krajem septembra ove godine izvršila pregled rada ACV i oba naša međunarodna aerodroma i dala pozitivno mišljenje o stepenu bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, te preporučila da se Crna Gora priključi veoma malom broju država koje imaju status država sa ekvivalentnim bezbjednosnim mjerama onima koje se primjenjuju u EU. Narednih dana očekujemo i formalno donošenje odluke Evropske komisije o usvajanju ovog predloga, na ministarskom nivou, što bi predstavljalo ogroman uspjeh Crne Gore". istakao je Brkanović.

Dodaje da to jasno dokazuje "da crnogorski aerodromi u potpunosti ispunjavaju sve međunarodne standarde i preporuke iz oblasti bezbjednosti".

Na "crnoj listi" "Rosavijacije" Crna Gora je jedina od zemalja bivše Jugoslavije, a sa njom su na tu listu od zemelja regiona, uvršteni i Makedonija, Albanija, Rumunija i Bugarska.

Imajući u vidu da su Rusi kao navodno nedovoljno bezbjedne zemlje za njihove avione, označili i neke od država svijeta koje imaju daleko najstrožije aerodromske bezbjedonosne i kontradiverzione mjere poput SAD, Ujedinjenih Arapskih Emirata i više vodećih država EU, po ocjenama eksperata, ovakva lista, teško da je potpuno objektivna već je prije svega politički motivisana zato što su na njoj većinom američki saveznici sa kojima Rusija ima sve zategnutije odnose.

Rusi su "crnu listu" od 47 država svijeta objavili neposredno nakon što je zvanična Moskva prošle sedmice zvanično priznala da su avion "airbus A321" ruske kompanije "Metrojet" 31. oktobra nad Sinajem postavljenom bombom oborili teroristi, prilikom čega je poginulo 224 ljudi.

Bonus video: