Napredak Crne Gore ohrabrujući znak u susret sastanku NATO ministara

Crnogorsku delegaciju predvodili su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić
11 komentar(a)
Igor Lukšić, Jens Stoltenberg, Milica Pejanović Đurišić, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Jens Stoltenberg, Milica Pejanović Đurišić, Foto: MVPEI
Ažurirano: 25.11.2015. 16:57h

Članice Alijanse pohvalile su značajan napredak koji je Crna Gora do sada ostvarila i ocijenile da je to ohrabrujući znak u susret sastanku NATO ministara vanjskih poslova naredne sedmice, na kom će biti razmotrena odluka o upućivanju poziva za članstvo.

U Briselu je danas, povodom okončanja petog ciklusa Akcionog plana za članstvo (MAP), u okviru Intenziviranih i fokusiranih razgovora sa NATO, održan sastanak Sjeverno-atlantskog savjeta (NAC) i Crne Gore, kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Crnogorsku delegaciju predvodili su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić.

„Članice NATO su pohvalile značajan napredak koji je Crna Gora do sada ostvarila u sveobuhvatnim reformama kao i čvrstu posvećenost i političku volju koju je pokazala u procesu pristupanja NATO“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Kako se navodi, posebno je potenciran vidljiv napredak u povećanju podrške javnog mnjenja koji je rezultat intenzivne kampanje, kao i konkretni rezultati u cilju jačanja pravnog sistema.

„Dosadašnji napredak Crne Gore ocijenjen je kao veoma ohrabrujući znak u susret sastanku NATO ministara vanjskih poslova iduće sedmice na kom će biti razmotrena odluka o upućivanju poziva za članstvo u Alijansi. NATO članice su pozdravile spremnost Crne Gore da nastavi reforme i u narednom periodu“, kazali su iz Ministarstva.

Lukšić i Pejanović Đurišić su informisali o rezultatima aktivnosti sprovedenih u okviru petog ciklusa MAP, sa akcentom na kampanju za podizanje podrške javnosti za članstvo u NATO i reforme u oblasti vladavine prava.

„Crna Gora je u potpunosti i bespovratno posvećena svom evropskom i evroatlantskom putu, uvjerena da je to u najboljem interesu za dugoročni prosperitet i stabilnost Crne Gore, kao i cijelog regiona“, kaže se u saopštenju.

Naglašeno je da će Crna Gora i dalje nastaviti da predano radi na reformi svog društva, i da će poziv za članstvo u NATO biti veliko ohrabrenje u tom pravcu.

Lukšić i Pejanović Đurišić imali su i odvojeni bilateralni sastanak sa Stoltenbergom, na kojem je detaljnije bilo riječi o aktivnostima koje predstoje u narednom periodu.

Bonus video: