Tuzanima daju pravo da glasaju dva puta

Predloženo da građani novih opština glasaju za lokalne skupštine i parlament Glavnog grada
15 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Genci Nimanbegu
Nik Đeljošaj, Genci Nimanbegu
Ažurirano: 25.11.2015. 07:02h

Skupština Crne Gore danas će početi raspravu o setu zakona, koji bi Tuzima i Golubovcima trebalo da daju status opština u okviru Glavnog grada.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke predložili su izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Glavnom gradu i lokalnoj samoupravi, kojima se predviđa formiranje novih opština u okviru Glavnog grada.

Izmjenama zakona predviđeno je obrazovanje novih opština “radi efikasnijeg i ekonomičnijeg obavljanja poslova iz nadležnosti Glavnog grada”. Izmjenama je, između ostalog, previđeno da građani novih opština imaju pravo da na lokalnim izborima glasaju za svoj, ali i parlament Glavnog grada. Predloženo je i da Glavni grad novim opštinama obezbjeđuje operativni budžet, kao i da eventualne međusobne sporove rješava administrator Glavnog grada.

Osim predlagača, podršku izmjenama zakona najavili su i iz Socijaldemokratske partije (SDP), dok su predstavnici Pozitivne Crne Gore i Demokratskog fronta najavili da neće podržati zakonsko rješenje koje građanima novih opština daje pravo “duplog glasa”. Poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj uslovio je podršku usvajanjem rješenja prema kojem Tuzi mogu dobiti status punopravne opštine odlukom lokalnog parlamenta, bez raspisivanja referenduma.

Bonus video: