Biraju sudije kako im Medenica kaže

"Oni koji su izabrani imaju praksu, njihovi mentori su rekli da su to bili najbolji stručni saradnici. Vjerujte dobra namjera Sudskog savjeta ne se može dovesti u pitanje iako su se ovdje čule teške riječi", odgovorila je sudija Jovović
407 pregleda 16 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.11.2015. 20:27h

Članica Odbora za politički sistem i poslanica SDP-a Draginja Vuksanović dovela je u pitanje regularnost izbora sudija za Osnovni sud u Podgorici, navodeći da je Sudski savjet podržao kandidata koji je znatno lošije bio ocijenjen.

Ona je tokom skupštinske rasprave najavila da ona neće glasati za Izvještaj Sudskog savjeta.

Vuksanović je rekla da nije zadovoljna izvještajem, kao i da bi u njemu “jedino pohvalila rad lektora i kompjuterske pripreme".

"Vrlo je začuđujuće da u više navrata, pogotovu u posljednjem izboru imamo situaciju da se ne biraju najbolji kandidati, nego neko ko je 31. ili 32. na listi. Koji su to kriterijumi opredijelili članove Sudskog savjeta? Neke kandidate lično poznajem jer sam im predavala i znam da su bili nabolji na testovima. Pravni fakultet su završili sa čistom desetkom. Nemojte mi reći da je glasanje u Sudskom savjetu tajno. Izvinjavam se javnosti što sam kao poslanik SDP-a predložila amandman da glasanje bude tajno. Sad sam se pokajala. Jer vjerovala sam u intelektualnu slobodu članova Savjeta,” rekla je ona.

Vuksanović je podržala stav Aleksandra Damjanovića (SNP), koji je biranim riječima rekao da pojedini članovi Sudskog savjeta glasaju u nekim slučajevima kao i predsjednica Vrhovnog suda.

"To ukazuje da nema intelektualne slobode, ali ja hoću da vjerujem da članovi Sudskog savjeta, sudije i ugledni pravnici nijesu glasali dirigovano", rekla je ona sugerišući Evropskoj komisiji da razmisli o tome da Skupština ponovo bira sudije.

Članica Sudskog savjeta, sudija Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović, koja je ranije bila vd cetinjskog suda, rekla je da na konkursu nije bilo 32 već 22 kandidata. Ona je objasnila da su izabrana dva kandidata jer su imali podršku Višeg i Apelacionog suda, gdje su ranije bili pripravnici.

"Od dva kandidata koje vi pominjete jedan je šef kabineta, a jedan je sin sudije. Istina je da imaju sve 10-ke. Ali oni koji su izabrani imaju praksu, njihovi mentori su rekli da su to bili najbolji stručni saradnici. Vjerujte dobra namjera Sudskog savjeta ne se može dovesti u pitanje iako su se ovdje čule teške riječi", odgovorila je sudija Jovović Vuksanović.

Ona je kazala da Sudski savjet poštuje zakon i da na to ukazuje i činjenica da nema ni jednog osporavanja odluke na sudu.

"Od 1. januara, kada stupa na snagu novi Zakon o sudovima, moraćemo da biramo prvog na ljestvici", rekla je Jovović.

Vuksanović je uzvratila oštro, navodeći da sudiju Jovović "cijeni kao ženu, ali upitno da li kao sudiju".

"Vršili ste dužnost predsjednika Osnovnog suda na Cetinju kada je bio suspendovan Goran Vrbica, a to niste smjeli. Upućivanje na ispomoć u taj sud je jedna priča, a vršenje dužnosti predsjednika suda nešto drugo. A pored toga ste bili i član Sudskog savjeta. Da li ste vi uopšte kompetentni da govorite ovdje a da i sami niste poštovali zakon", zapitala je Vuksanović.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević rekao je da su izabrane najbolje sudije i da uvijek ima puno dobrih kandidata.

"Prvo ili drugo mjesto na konkursu zaslužuje se magistraturom, a ne možete dokazati da je magistrant bolji praktičar. To dvoje odličnih studenata o kojima govorite su prvi saradnici u kabinetu predsjednice Vrhvnog suda. Šta bi bilo da su izabrani? Prvi bi prigovor bio da je to razlog", rekao je Vukčević.

Kao i sudija Jovović on tvrdi da je interes Sudskog savjeta da se biraju nabolje sudije.

Sudski savjet je 11. novembra izabrao dvoje sudija Osnovnog suda u Podgorici i to Sima Rašovića, dosadašnjeg savjetnika u Apelacionom sudu Crne Gore i Dijanu Rovčanin, dosadašnju savjetnicu Višeg suda u Podgorici.

To je i zvanično objavljeno na sajtu sudova. Glasanje poslanika o Izvještaju Sudskog svajeta koji se odnosi na učinak sudstva u 2014. biće naknadno.

Bonus video: