Ambasadorski sat u Nikšiću: Gošća Veronik Brimo

„Jedan primjer međunarodne saradnje je podrška Francuske Crnoj Gori u jačanju kapaciteta državne uprave", kazala je Brimo
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2015. 13:18h

U okviru 22-og ambasadorskog sata, tribine koju već sedam godina organizuje NVO „Alfa centar“ iz Nikšića, ambasadorka Francuske Veronik Brimo govorila je o kulturno-istorijskim i geografskim specifičnostima zemlje iz koje dolazi, ali i mogućnostima uspostavljanja saradnje između Crne Gore i Francuske.

„Nikšić je vrlo važan grad za saradnju, posebno u oblasti francuskog jezika, a ambasadorski sat je prilika da mladi dobiju odgovore na pitanja o kojima se ne govori u okviru nastave i učenja francuskog jezika“, kazala je Brimo.

Međutim, to nije podrazumijevalo odgovor na pitanje da li će Francuska podržati da Crna Gora dobije pozivnicu za NATO jer o takvim temama francuska ambasadorka nije željela da govori.

Pored saradnje iz oblasti obrazovanja Brima je istakla dobru saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede.

„Jedan primjer međunarodne saradnje je podrška Francuske Crnoj Gori u jačanju kapaciteta državne uprave. U okviru približavanja Crne Gore EU Francuska sarađuje sa ministarstvima, a dobar primjer je saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede gdje smo razvili bio program i pokušavamo da pomognemo poljoprivrednicima u Crnoj Gori da usvoje međunarodne standarde i norme u biološkoj proizvodnji hrane“, kazala je Brima.

Pored „Alfa centra“ Francuska sarađuje i sa drugim NVO, poput Green home i Fondacijom Petrović Njegoš.

„Sa njima sarađujemo oko pripreme za konferenciju COP 21 koja se tiče klimatskih promjena i koja počinje 30.novembra u Parizu, kako bi javnost informisali o glavnim porukama te konferencije, ali i sa pomenutom tematikom“, istakla je ambasadorka i zahvalila se svima iz Crne Gore koji su bili uz francuski narod nakon terorističkog napada 13.novembra.

Još jedan primjer naše dobre saradnje sa NVO sektorom jeste.

Ambasadorski sat, aktivnost koja traje sedam godina, ima za cilj da omogući srednjoškolcima i studentima da saznaju više o stranim zemljama, njihovim kulturama, istoriji, geografiji, sportu, kao i da u neposrednom razgovoru sa predstavnicima tih zemalja saznaju o mogućnostima daljeg studiranja i usavršavanja. To je ujedno i prilika da predstavnici stranih misija u Crnoj Gori bolje upoznaju Nikšić. Ambasadorskom satu prisustvovali su studenti i profesori francuskog jezika, dekan Filološkog fakulteta Dragan Bogojevć, kao i učenici Ekonomsko-ugostiteljske škole. Studenti i srednjoškolci su francuskoj ambasadorki poželjeli dobrodošlicu recitovanjem stihova francuskih pjesnika.

Dedović: Zahvaljujući ambasadorskom satu realizovali smo 18 stipendija

Direktor „Alfa centra“ Aleksandar Dedović kazao je da se značaj ambasadorskog sata ogleda ne samo u upoznavanju mladih Nikšića sa zemljama iz kojih ambasadori dolaze, već i sa dobijanjem stipendija, uspostavljanjem saradnje iz oblasti kulture, kao i dobijenim donacijama.

„Zahvaljujući ambasadorskom satu realizovali smo preko 18 stipendija za mlade iz Nikšića, organizovali tri turneje kulturno–umjetničkih društava i kulturno–kreativnih centara takođe iz Nikšića, ali i obezbijedili preko desetak donacija medijskim kućama, srednjim školama i NVO iz Nikšića“, kazao je Dedović i dodao da je to samo činjenica više koja opravdava postojanje ove jedinstvene tribine u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: