Zbog poziva u NATO svečano na Cetinju 3. decembra?

Krivokapić planira da za 3. decembar zakaže posebnu sjednicu na koju bi pozvao predstavnike diplomatskog kora i civilni sektor
77 pregleda 43 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.11.2015. 06:54h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić planirao je da za 3.decembar zakaže posebnu, svečanu, sjednicu parlamenta povodom skoro izvjesne pozivnice za prijem Crne Gore u NATO, saznaju “Vijesti”. To bi bio, kako je kazao izvor blizak Krivokapiću, svojevrsni odgovor Skupštine Crne Gore na Izjavu ruske Dume koja se usprotivila ulasku Crne Gore u NATO i upozorila na negativne konsekvence toga.

Na svečanu svjednicu, koja je planirana u sali Ivana Crnojevića u Vladinom domu na Cetinju, biće pozvani predstavnici diplomatskog kora, medija, civilnog sektora... Planirano je da se poslanicima i gostima obrate šefovi zakonodavne i izvršne vlasti, Krivokapić i Milo Đukanović.

Ministri NATO 1. i 2. decembra treba da odluče da li će uputiti poziv Crnoj Gori.

“Ulazak Crne Gore u NATO nanijeće udarac evropskoj bezbjednosti i odnosima Rusije i Alijanse,” izjavio je juče direktor Odjeljenja opšteevropske saradnje ruskog Ministarstva vanjskih poslova Rusije Andrej Kelin.

Na pitanje agencije Interfaks da li Moskva radi na upozoravanju Crne Gore o mogućim posljedicama, on je odgovorio da se "odgovarajući posao obavlja".

Kelin je kazao da ne razumije kakav doprinos za bezbjednost samih zemalja članica NATO ima prijem Crne Gore."Nije sasvim jasno zašto se to radi. Armija Crne Gore, koliko se sjećam, ima oko 2.000 vojnika. O tome koji dodatni doprinos bezbjednosti može dati Crna Gora, nemamo šta da pričamo", dodao je ruski diplomata.

Ugledni njemački list Di Velt (Die Welt), pozivajući se na diplomatske izvore, u subotu je objavio da će odluka biti pozitivna, što je u Moskvi ocijenjeno kao nimalo slučajno.

Ruski Komersant ocijenio je da su "ruska upozorenja Podgorici imala suprotan efekat”, citirajući izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u Beogradu da bilo koje miješanje Rusije može samo da ojača spremnost članica NATO da upute poziv.

List je prenio da je ruski MVP pozvalo Milana Kneževića, predsjednika DNP da krajem novembra posjeti Moskvu, iako “rejting te partije nije veći od par procenata, ali je njen lider istupio za formiranje antinatovske koalicije".

Bonus video: