Kosovska opozicija zbog granice sa CG sakupila 205.000 potpisa

Šefica poslaničkog kluba Inicijativa za Kosovo Valjdete Bajrami pozdravila je odluku da se sjednica parlamenta ne zakazuje prije najavljenog okupljanja opozicije 28. novembra
51 pregleda 0 komentar(a)
kosovska opozicija, Foto: Koha.net
kosovska opozicija, Foto: Koha.net
Ažurirano: 24.11.2015. 06:35h

Predstavnici kosovske opozicije juče predsjednici Kosova Atifete Jahijagi dostavili peticiju sa 205 hiljada potpisa, kojom se traži poništavanje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i o razgraničenju sa Crnom Gorom. Jahijaga im je kazala da joj, prema Ustavu Kosova, predsjednička ovlašćenja ne dozvoljavaju da poništi sporazume.

“U skladu sa svojim ovlašćenjima, predsjednica se već obratila Ustavnom sudu da protumači da li su sporazumi u skladu sa Ustavom Kosova. Jahijaga je ponovila poziv političkim partijama da kroz dijalog rješavaju političku krizu u državi", navodi se u saopštenju nakon sastanka.

Ističući da je do sada Jahijaga uglavnom kritikovala zahtjeve opozicije da se ponište međudržavni sporazumi i da parališu državu blokirajući rad parlamenta, funkcioner pokreta “Samoopredjeljenje” Glauk Konjufca kazao je da je na predsjednici sada velika odgovornost jer od nje “rješenje političke krize traži više od 200 hiljada građana”.

“Jahijaga sada u rukama ima jak argument i treba od Vlade i parlamenta da traži povlačenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom”, kazao je on nakon sastanka, kako prenosi “Koha ditore”.

Funkcioner Asocijacije za budućnost Kosova Palj Ljekaj pojasnio je da predstavnici opozicionih partija nijesu predali peticiju da bi je predsjednica proslijedila parlamentu, već da bi joj se pokazalo da 205 hiljada ljudi ne želi sporazume.

Šefica poslaničkog kluba Inicijativa za Kosovo Valjdete Bajrami pozdravila je odluku da se sjednica parlamenta ne zakazuje prije najavljenog okupljanja opozicije 28. novembra. Ona je kritikovala upozorenje policije da okupljanje opozicije na Dan albanske nezavisnosti treba odložiti zbog opasnosti od terorističkih napada.

Bonus video: