Kelin: Ako NATO pozove Crnu Goru, nanijeće udarac evropskoj bezbjednosti

Kelin je Interfaksu izjavio da je "sada teško predvidjeti" kakva će odluka biti donijeta na susretu ministara spoljnih poslova NATO 1. i 2. decembra
97 pregleda 53 komentar(a)
Andrej Kelin, Foto: Reuters
Andrej Kelin, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.11.2015. 11:47h

Ulazak Crne Gore u NATO o čemu bi mogla biti donijeta odluka početkom decembra, nanijeće udarac evropskoj bezbjednosti i odnosima Rusije i Alijanse, izjavio je danas direktor Odjeljenja opšteevropske saradnje ruskog Ministarstva vanjskih poslova Rusije Andrej Kelin.

Kelin je Interfaksu izjavio da je "sada teško predvidjeti" kakva će odluka biti donijeta na susretu ministara spoljnih poslova NATO 1. i 2. decembra.

"Ukoliko bude donijeta odluka o pozivu Crne Gore u NATO, to će biti još jedan udarac po evropsku bezbjednost. To se tiče i odnosa Rusije i NATO. To će biti još jedan udarac koji će još više pogoršati odnose, a šanse za njihovo poboljšanje biće još manje", rekao je on.

Kelin je kazao da ne razumije kakav doprinos za bezbjednost samih zemalja članica NATO ima prijem Crne Gore.

"Nije sasvim jasno zašto se to radi. Armija Crne Gore, koliko se sjećam, ima oko 2.000 vojnika. O tome koji dodatni doprinos bezbjednosti može dati Crna Gora, nemamo šta da pričamo", dodao je ruski diplomata.

Na pitanje Interfaksa da li Moskva radi na upozoravanju Crne Gore o mogućim posljedicama, on je odgovorio da se "odgovarajući posao obavlja".

Moskovski dnevnik Komersant je u današnjem tekstu ocijenio da je pokušaj Rusije da spriječi poziv Crnoj Gori za ulazak u NATO izazvao je suprotan efekat.