Komersant: Pokušaj Rusije da spriječi ulazak CG u NATO je kontraproduktivan

Dnevnik piše da je među crnogorskim parlamentarnim strankama izjavu Dume otvoreno podržala samo Nova srpska demokratija koja je bila jedan od organizatora protesta u Podgorici
73 pregleda 45 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 23.11.2015. 11:02h

Pokušaj Rusije da spriječi poziv Crnoj Gori za ulazak u NATO izazvao je suprotan efekat, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Komersant navodi da je njemački list Velt (Die Welt), pozivajući se na diplomatske izvore, u subotu objavio da će 1. decembra šefovi diplomatija NATO uputiti Crnoj Gori poziv za ulazak u Alijansu i ocjenjuje da se "curenje informacije o predstojećem širenju NATO očigledno nije dogodilo slučajno".

Dnevnik podsjeća da je ruska Državna duma u petak usvojila "krajnje oštru izjavu" protiv ulaska Crne Gore u NATO.

Pored toga, dodaje Komersant, po informaciji Velta, Rusija je uputila pismo nekim članicama NATO kojim ih je takođe upozorila da će ulazak Crne Gore dovesti do pogoršanja odnosa Rusije i Alijanse.

"Ruska upozorenja imala su suprotan efekat", piše dnevnik i navodi izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u Beogradu da bilo koje miješanje Rusije može samo da ojača spremnost članica NATO da upute poziv.

Komersant dodaje da su u Podgorici "mirno reagovali na upozorenje Moskve", da je premijer Milo Đukanović rekao da Rusija ima pravo da se protivi širenju Alijanse, ali da Crna Gora kao nezavisna država takođe ima pravo da bira svoju budućnost.

Dnevnik piše da je među crnogorskim parlamentarnim strankama izjavu Dume otvoreno podržala samo Nova srpska demokratija koja je bila jedan od organizatora protesta u Podgorici.

"Pokušavajući da ne dozvoli ulazak Crne Gore u NATO, Moskva se, izgleda, orijentiše upravo na te snage", ocjenjuje list, dodajući da je rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo jednog od učesnika protesta Milana Kneževića iz Demokratske narodne partije da krajem novembra posjeti Moskvu.

"Rejting te partije nije veći od par procenata, ali je njen lider istupio za formiranje antinatovske koalicije u republici, što je, izgleda i opredijelilo izbor", ocjenjuje Komersant.

List ocjenjuje da perspektive stvaranja jakog antinatovskog bloka u Crnoj Gori nijesu velike zbog odnosa snaga u parlamentu, a da to onemogućavaju i tijesne veze crnogorskih vlasti sa rukovodstvom Srbije.

"Bez podrške Beograda, prosrpske opozicione partije u Crnoj Gori, koje su kostur protivljenja NATO, teško da mogu na nešto da računaju. Srbija, mada zvanično ne odbacuje neutralnost, sprovodi politiku aktivnog zbližavanja sa Alijansom, što je potvrdila i posjeta Stoltenberga Beogradu", ocjenjuje Komersant.

Bonus video: