Vujanović: EU mora da se dalje proširuje, jača i potvrđuje vrijednosti

„Potreba pomirenja i stabilnosti bila je nužna i krajnje opravdana tragičnim posledicama najvećeg globalnog rata u istoriji čovječanstva. Zato je ideja osnivanja EU plemenita i od najveće istorijske vrijednosti“, rekao je Vujanović
50 pregleda 2 komentar(a)
Panel o budućnosti EU, Riga, Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore (2003-2018)
Panel o budućnosti EU, Riga, Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore (2003-2018)
Ažurirano: 29.11.2018. 14:32h

Evropska unija (EU) mora da se dalje proširuje, jača i potvrđuje vrijednosti, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, navodeći da proces proširenja može da ubrza i osnaži ustrojstvo i veću stabilnost EU.

Da bi dali odgovor na pitanje da li je EU može i treba da postane zajednička država, Vujanović smatra da se moraju sagledati razlozi i ciljevi njenog osnivanja, instrumente djelovanja i vrijednosti koje je Unija postigla.

On je u Rigi na Panelu o budućnosti EU, podsjetio da je EU osnovana nakon Drugog svjetskog rata da bi se stvorili uslovi za trajan mir.

„Potreba pomirenja i stabilnosti bila je nužna i krajnje opravdana tragičnim posledicama najvećeg globalnog rata u istoriji čovječanstva. Zato je ideja osnivanja EU plemenita i od najveće istorijske vrijednosti“, rekao je Vujanović.

On je kazao da su ciljevi osnivanja EU postizanje trajnog mira i stabilnosti koji treba da se obezbjede uspostavljanjem novog poretka utemeljenog na zajedničkim interesima i sporazumima koji će jačati vladavinu prava i jednakost među svim državama i gradjanima.

„Zato je EU utemeljena u jednakom interesu svih njenih članica ali i građana. Jednakost i zajednički interes su nesumnjivi temelji Unije“, istakao je Vujanović.

Kako je dodao, instrumenti za ostvarivanje ciljeva EU su u jedinstvenom unutrašnjem tržištu, slobodi kretanja unutar Unije, unutrašnjoj sigurnosti građana i njena zajednička spoljna i odbranbena politika.

„Ako sagledamo razloge i ciljeve osnivanja EU i vrijednosti i efektnost instrumenata u ostvarenju tih ciljeva sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je EU kapitalno značajna vrijednost čovječanstva koja mora da se dalje proširuje, jača i potvrđuje svoje vrijednosti. Zato ona mora imati i svoju izvjesnu budućnost i trajanje“, poručio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, od Šumanove Deklaracije iz 1950. godine, preko Pariskog ugovora iz 1951. do Lisabonskog sporazuma iz 2007. godine potvrđeni su temeljni ciljevi i vrijednosti EU.

„EU je globalno moćna i vrijedan partner čija perspektiva mora da bude samo u očuvanju i daljem jačanju. I za jedno i za drugo neophodno je da se EU proširuje“, rekao je Vujanović i istakao da je proširenje jedan od temeljnih principa Unije.

Brojna otvorena pitanja i izazovi se, kako je naglasio Vujanović, mogu i moraju rješavati uz proces proširenja.

„Proces proširenja ne može usporiti njihovo rješavanje. Naprotiv, može da ubrza i osnaži ustrojstvo i veću stabilnost EU“, ocijenio je on.

On je rekao da je ubijeđen da budućnost EU nije u jačanju administracije uz mogućnost stvaranja zajedničke države.

„Svaka država treba da doprinese različitosti i da ne ometa funkcionisanje EU. Članice ne smiju da izgube svoju prepoznatljivist koju bi ugrozila jaka administracija uz odricanje od suvereniteta“, ocijenio je Vujanović.

Kako je dodao, EU ne treba da jača u smislu prerastanja u jednu državu, a članice ne smiju da ugroze funkcionisanje i efikasnost Unije.

Između ta dva očekivanja, smatra Vujanović, treba postaviti novo ustrojstvo EU.

„Da li je ono u organizaciji EU sa “više brzina” ili sa “više krugova” pokazaće budućnost. Oni koji žele članstvo žele da se to desi što prije. Izvjesno je da ne mogu sve članice da imaju isti uticaj. Jednako ni istu odgovornost“, istakao je bivši crnogorski predsjednik.

Vujanović je poručio da treba da doprinose EU i sačuvaju njene prepoznatljivosti, čime bi se sačuvala i vrijednost motoa EU "Ujedinjeni u različitosti".

Bonus video: