Welt: Crna Gora dobija pozivnicu za NATO

„U deklaraciji će jasno biti definisano da prijem Crne Gore ne vodi automatski ka ostalim NATO pristupanjima. Svako učlanjenje je slučaj sam sa sebe i po sebi“, kaže jedan NATO diplomata
52 pregleda 172 komentar(a)
NATO, proslava, Podgorica, Foto: Boris Pejović
NATO, proslava, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.11.2015. 09:57h

Crna Gora će 1. decembra sigurno dobiti pozivnicu za pristupanje NATO-u, objavio je jutros ugledni njemačli list "Die Welt" pozivajući se na svoje izvore u NATO.

Kako piše "Welt"" NATO će prvi put poslije 2009. biti proširen a Crna Gora će uskoro kao 29-ta članica biti primljena u Alijansu. Odgovarajuću odluku će formulisati ministri spoljnih poslova NATO na njihovom sastanku početkom decembra u Briselu, potvrdili su listu visko-rangirane diplomate u NATO. „NATO će pozvati 01. decembra Crnu Goru da pristupi Savezu“, tvrdi se jednoglasno u ovim krugovima.

Predstojeća pozivnica NATO-a je izazvala očekivanu kritiku od strane Rusije. Moskva je prema informacijama "Welta" na više država NATO uputila pismo kojim je vlade ovh zemalja upozorila da ne primaju Crnu Goru i prijeti opterećenjem odnosa između zapadnog odbrambenog saveza i Rusije.

Ministri spoljnih poslova NATO će na ovom sastanku objaviti da pristupanje Crne Gore ne znači automatizam za buduće nove članice. „U deklaraciji će jasno biti definisano da prijem Crne Gore ne vodi automatski ka ostalim NATO pristupanjima. Svako učlanjenje je slučaj sam sa sebe i po sebi“, kaže jedan NATO diplomata. Posebno je vlada u Parizu insistirala na ovoj formulaciji. Proširenje, po mišljenju Francuske, „ne smije da se radi prebrzo i preširoko“.

Gruzija takođe hoće u NATO

Posljednje proširenje Saveza se desilo 2009, kada su primljene Albanija i Hrvatska. Gruziji i Ukrajini je NATO 2008. obećao članstvo, ali nije definisao datum. Posebno Gruzija insistira na prijemu.

Protiv toga su prije svega Njemačka i Francuska. Bosna i Hercegovina te Makedonija su takođe kandidati za članstvo. Na posljednjem samitu u Veslu, u septembru 2014. NATO je odlučio da ubrza pristupni proces Crne Gore.

NATO takođe, prema informacijama kojima Welt raspolaže, stremi boljem dogovoru sa Moskvom oko manevara i vježbi ratne avijacije. Inicijativa je zavedena pod imenom "Transparency" i "Predictability".

Na ovome prije svega insistira Berlin. No, odluke na ovu temu ne treba očekivati na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova NATO.

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video: