Crna Gora pokazala političku zrelost i pouzdanost

"Vork je čestitao na ostvarenim rezultatima i saglasio se da je Crna Gora, dinamikom i kvalitetom sprovedenih reformi, uspjela da pokaže partnerima političku zrelost i pouzdanost"
6 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Robert Vork, Foto: Mod.gov.me
Milica Pejanović Đurišić, Robert Vork, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 21.11.2015. 11:12h

Crna Gora je dinamikom i kvalitetom sprovedenih reformi, uspjela da pokaže partnerima političku zrelost i pouzdanost, ocijenio je zamjenik sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Robert Vork u razgovoru sa ministrom odbrane Milicom Pejanović Đurišić.

Pejanović Đurišić je na Forumu međunarodne bezbjednosti u Halifaksu, razgovarala sa Vorkom i novoizabranim ministrom odbrane Kanade, Hardžitom Sadžanom.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je sa Vorkom razgovarano o postignutim rezultatima i naporima Crne Gore, a posebno osvrtom u oblastima koje su potencirane u kontekstu pristupanja NATO Savezu i dobijanja pozivnice početkom narednog mjeseca.

"Vork je čestitao na ostvarenim rezultatima i saglasio se da je Crna Gora, dinamikom i kvalitetom sprovedenih reformi, uspjela da pokaže partnerima političku zrelost i pouzdanost", kaže se u saopštenju.

Vork je istakao da će SAD nastaviti da prati i podržava dalji napredak Crne Gore u ostvarenju punopravnog članstva u Alijansi.

Navodi se da je Sardžan izrazio podršku Kanade euro-atlantskim aspiracijama Crne Gore.

"Kada je riječ o bilateralnoj saradnji u sektoru odbrane, on je istakao da postoji još dosta prostora za proširenje postojeće i za kreiranje novih mogućnosti saradnje u ovoj oblasti", kaže se i saopštenju.

Pejanović Đurišić je, kako se navodi, upoznala sagovornika o aktivnostima Crne Gore u reformi sektoru odbrane, kao i aktivnostima na planu ispunjenja jednog od spoljno-političkih ciljeva Crne Gore – punopravnog članstva u NATO.

Iz Ministarstva su naveli da učesnici Foruma, razgovaraju o aktuelnim bezbjednosnim izazovima u svijetu, i potrebi uspostavljanja tješnje i kvalitetnije saradnje među demokratskim zemljama.

Predmet interesovanja učesnika Foruma su aktuelne bezbjednosne prijetnje u svijetu, ratni sukobi, terorizam, hibridni načini ratovanja i drugo.

"U radu Foruma učestvuje veliki broj predstavnika vlada, oružanih snaga, univerziteta, nevladinih organizacija, „think-tank“ organizacija i medija iz cijelog svijeta, što je odlična prilika da se učesnici informišu o reformama i rezultatima Crne Gore ostvarenim u oblasti euro-atlantskih integracija", kazali su iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: