Šef antikorupcijske agencije hoće da se vozika i krije informacije

Direktor predlogom budžeta traži 107.472 eura manje nego što je Vlada namijenila Agenciji, sebi predvidio putovanja i auto
129 pregleda 10 komentar(a)
Sreten Radonjić, Vanja Ćarlović, Foto: Boris Pejović
Sreten Radonjić, Vanja Ćarlović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.11.2015. 20:22h

Direktor Agencije za suzbijanje korupcije Sreten Radonjić preložio je Savjetu agencije dokumenta, koja ukazuju da je više računa vodio o službenim putovanjima i sprečavanju objavljivanja podataka nego sprečavanju korupcije.

Uspostavljanje Agencije jedna je od važnih stavki na kojoj insistira Evropska komisija. U njenoj nadležnosti su sprečavanje nezakonitog bogaćenja funkcionera, zaštita “zvizdača” i kontrola finansiranja partija i izobora.

Članica Savjeta Vanja Ćalović (MANS) kaže da je Radonjić predlogom Statuta predvidio da blokira njenu transparentnost, i da je ta odredba suprotna Ustavu i Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Dokumentom, kojim će se danas razmatrati Savjet Agencije, predviđa se da direktor može “uskratiti davanje podataka ako oni predstavljaju tajnu ili ako bi davanje tih podataka i obavještenja štetilo interesu Agencije“. U Ustavu i Zakonu o SPI, piše da se informacija u posjedu organa sa javnim ovlašćenjem može uskratiti samo ako je to u interesu zaštite života,javnog zdravlja, morala i privatnosti, vođenja krivičnog postupka,političke ili ekonomske bezbjednosti države.

„Nigdje nema štete po organizaciju i ovo je nastavak pokušaja da se netransparetno radi, umjesto da budemo primjer. Ko će da procjenjuje šta je na štetu Agencije?“ pita ona.

Takođe je predvidio da su članovi Savjeta dužni da čuvaju tajne informacije, bez obzira kako su ih saznali.

Međutim, direktor, kazala je Ćalović, nigdje nije predvidio kako će Savjet vršiti nadzor nad njegovim radom, kao što je propisano Zakonom o Agenciji za sprečavanje korupcije:„Nema ni procedure za provjeru imovine direktora“.

Radonjić je bio skroman planirajući budžet Agencije za 2016., kad počinje sa radom, pa je predložio 107.472 eura manje nego što je Vlada planirala. Ali zato, nije štedio planirajući službena putovanja, zapošljavanje novih službenika i kupovinu automobila. Iako nije urađena sistematizacija radnih mjesta, on je predložio zapošljavanje 27 novih službenika. Predvidio je i 60.000 eura za kupovinu tri službena automobila.

Bonus video: