Franović: Unaprijediti prava djece

Prema njenim riječima, kako je Crna Gora jedna od zemalja koja je ratifikovala Konvenciju o pravima djeteta, Vlada je dužna da radi na usklađivanju mjera u različitim sektorima i javnim službama koje se bave pravima djeteta
1 komentar(a)
Svetlana Franović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Svetlana Franović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 20.11.2015. 13:32h

Društvo koje omogućava djetetu pravo na odrastanje bez nasilja, poštovanje i podršku jedino može doprinijeti razvoju ličnosti i stvarati odgovorne građane, ocijenjeno je iz Pozitivne Crne Gore.

Članice Predsjedništva Foruma žena, Svetlana Franović je kazala da je poštovanje i unapređivanje dječjih ljudskih prava okosnica slobodnog društva, u kome se svakom djetetu priznaju sva prava iz Konvencije o pravima djeteta.

Prema njenim riječima, kako je Crna Gora jedna od zemalja koja je ratifikovala Konvenciju o pravima djeteta, Vlada je dužna da radi na usklađivanju mjera u različitim sektorima i javnim službama koje se bave pravima djeteta.

"Takođe i na uspostavljanju sistemske evidencije o položaju i potrebama djece, povećanju broja i dostupnosti usluga djece sa posebnim obrazovnim potrebama, uz praćenje i obezbjeđivanje sprovođenja mjera, koje su usvojene, kako bi imale suštinski efekat na položaj djece u našem društvu", kazala je Franović.

Ona smatra da društvo koje omogućava djetetu pravo na odrastanje bez nasilja, poštovanje i podršku jedino može doprinijeti razvoju ličnosti i stvarati odgovorne građane i prema sebi i drugima.

"Zato je važno da potrebe djeteta budu prepoznate u svakom momentu kako bi mu se obezbijedilo odrastanje u skladu sa individualnim potrebama i pružila adekvatna zaštita", poručila je Franović.

Bonus video: