Miješanje Rusije može pojačati spremnosti da se CG pozove u NATO

"Nijedna država nije silom natjerana da postane članica NATO", rekao je Stoltenberg
62 pregleda 136 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Beta/AP
Jens Stoltenberg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.11.2015. 12:16h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Beogradu da odluku o članstvu Crne Gore u toj vojnoj alijansi donose Crna Gora i članice Saveza i da niko drugi nema pravo da se miješa u takvu odluku.

"Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i kao takva ima pravo da odluči o svom putu, uključujući bezbjednosne saveze čiji dio želi da bude", izjavio je Stoltenberg poslije razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Stoltenberg je dodao da će 28 zemalja članica na sastanku ministara spoljnih poslova 1. i 2. decembra donijeti odluku da li će Crnoj Gori biti upućen poziv za članstvo i da "nijedna treća zemlja nema pravo da pokuša da interveniše u tom procesu".

Rusija je u četvrtak pozvala Crnu Goru da preispita odluku o članstvu, ocjenjujući da bi njen prijem u NATO bio "ishitren", da bi "ozbiljno narušio tradicionalno, prijateljske odnose" dvije države, te da bi doveo u pitanje "kompletan rad na formiranju opšteevropske arhitekture bezbjednosti".

"Bilo kakvo miješanje Rusije može da dovede do jačanja spremnosti da se Crna Gora pozove da postane član NATO", kazao je Stoltenberg.

Istakavši da je osnovni princip saveza da se poštuju odluke pojedinačnih suverenih država, Stoltenberg je kazao da NATO poštuje ako neka država ne želi da bude članica tog saveza.

"Nijedna država nije silom natjerana da postane članica NATO", dodao je Stoltenberg.

Bonus video: