Zadovoljni napretkom Crne Gore

Pomoćnica sekretara za odbranu SAD, Elisa Slotkin, navela je da je zadovoljna napretkom Crne Gore u sprovedenim reformama, sa posebnim osvrtom na reforme u sektoru odbrane i bezbjednosti
2 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Mod.gov.me
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 20.11.2015. 10:14h

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće da podržavaju Crnu Goru i nakon dobijanja pozivnice početkom decembra, a članstvom u Alijansi biće otvorene nove mogućnosti za jačanje partnerstva, poručeno je tokom posjete crnogorskog ministra odbrane Milice Pejanović Đurišić Vašingtonu.

Pejanović Đurišić sastala se sa visokim predstavnicima Pentagona i Stejt Dipartmenta.

Pomoćnica sekretara za odbranu SAD, Elisa Slotkin, navela je da je zadovoljna napretkom Crne Gore u sprovedenim reformama, sa posebnim osvrtom na reforme u sektoru odbrane i bezbjednosti.

"Navela je da će SAD nastaviti da pružaju podršku i nakon dobijanja pozivnice za članstvo u NATO početkom narednog mjeseca“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pejanović Đurišić je rekla da je Crna Gora snažno opredijeljena da ravnopravno sa partnerima nastavi sa traženjem odgovora na aktuelne globalne izazove i prijetnje po stabilnost i bezbjednost.

"Liderska uloga i podrška SAD-a integracionim procesima Crne Gore doprinijela je dostizanju standarda partnerskih zemalja, a buduće članstvo u Alijansi nas dodatno obavezuje na dalji napredak i preuzimanje odgovornosti “, kazala je Pejanović Đurišić.

Ona se u Pentagonu sastala i sa zamjenikom pomoćnika sekretara odbrane za odbrambenu i bezbjednosnu saradnju, Tomijem Rosom.

Pejanović Đurišić je upoznala sagovornika sa aktivnostima koje se sprovode u sektoru odbrane i bezbjednosti sa ciljem dostizanja potrebnog nivoa interoperabilnosti i usklađenosti odbrambenih procedura i politika sa partnerima iz NATO-a.

Ona je navela da će „pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u saradnji sa savjetodavnim timovima Pentagona nastaviti posvećeno i fokusirano da rade na jačanju kapaciteta sektora odbrane, modernizaciji Vojske, unapređenju kvaliteta školovanja i usavršavanja profesionalnih vojnih lica“.

"Ros je istakao da će se članstvom u Alijansi otvoriti nove mogućnosti za jačanje saradnje i partnerstva sa Crnom Gorom. Naročito je afirmisao učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama, ističući da ne postoji bolji način od jačanja interoperabilnosti vojnih snaga i kapaciteta od zajedničkog učešća u mirovnim operacijama i misijama“, kaže se u saopštenju.

Pejanović Đurišić se u Stejt Dipartmentu sastala sa podsekretarkom za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbjednost Ros Gotemuler.

"Tom prilikom izrazila je zadovoljstvo uspješno realizovanim zajedničkim projektima i zahvalila na podršci koju SAD kroz fondove i inicijative pruža u procesu modernizacije i sprovođenja reformi u sektoru odbrane. Posebno je naglasila veliki doprinos u neutralisanju zastarelog i nestabilnog naoružanja i municije, čime je značajno poboljšana ukupna bezbjednost građana Crne Gore“, naveli su iz Ministarstva.

Gotemuler je, kako je saopštila, impresionirana postignutim rezultatima Crne Gore.

Ona je ukazala na potrebu uspostavljanja dalje saradnje i učešća Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u novim projektima.

"U kontekstu očekivane pozivnice za članstvo u Alijansi, posebno je naglasila činjenicu da Crna Gora predstavlja uspješan primjer i pravi model kvalitetnog efektuiranja integracionih procesa“, navedeno je u saopštenju.

Pejanović Đurišić se sastala i sa zamjenikom pomoćnika Državnog sekretara Džonom Heferom, kome je ukazala na strateški značaj evroatlantskih integracijam ne samo kad je Crna Gora u pitanju, već i region Zapadnog Balkana, pa i cijele Evrope.

"Crna Gora je pouzdan partner i Alijansi i Evropskoj uniji. Upravo je komplementarnost ova dva procesa i mjerljivost postignutih rezultata najbolje pokazana na primjeru Crne Gore, što se jasno može vidjeti i u nedavno objavljenom Izvještaju Evropske komisije“, poručila je Pejanović Đurišić.

Hefer je konstatovao da je trenutno najbolji način za potvrđivanje kvaliteta i značaja politike „otvorenih vrata“ NATO-a upravo napredak koji ostvaruje Crna Gora na svom evroatlantskom putu.

"Demokratija je snažan proces koji zahtijeva fokusiran i posvećen rad, a Crna Gora je dokazala da je pouzdan partner, spreman da participira u ostvarivanju kolektivne bezbjednosti“, kazao je on.

Bonus video: