MVPEI: EU i NATO su strateški spoljnopolitički prioriteti Crne Gore

"Sva istraživanja javnog mnjenja sprovedena posljednjih mjeseci u Crnoj Gori ukazuju na stalan i neupitan rast podrške za članstvo u NATO, što je rezultat sveobuhvatnog i sadržajnog dijaloga koji se o ovom pitanju vodi u crnogorskom društvu"
43 komentar(a)
NATO, proslava, Podgorica, Foto: Boris Pejović
NATO, proslava, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.11.2015. 20:57h

Crna Gora se od obnavljanja državne nezavisnosti opredijelila da su članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u njeni strateški spoljnopolitički prioriteti, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) povodom brifinga za medije ambasade Ruske Federacije.

Zamjenik ambasadora Rusije u Crnoj Gori, Vladimir Gurko je rekao da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u Sjevernoatlantsku alijansu.

"Opredjeljenje za članstvom u NATO-u, utemeljeno na Ustavu, ima za cilj da doprinese jačanju stabilnosti i bezbjednosti, te daljem ekonomskom razvoju Crne Gore, ali i regiona. Upravo zato naše opredjeljenje uživa podršku svih naših susjeda i partnera u regionu. Na toj liniji, u prethodnom periodu pokrenuli smo otvoren i sadržajan javni dijalog u kojem su sve zainteresovane strane dobile priliku da iznesu svoje stavove u odnosu na naš evroatlantski put", navodi se u saopštenju MVPEI.

Dodaje se da sva istraživanja javnog mnjenja sprovedena posljednjih mjeseci u Crnoj Gori ukazuju na "stalan i neupitan rast podrške za članstvo u NATO, što je rezultat sveobuhvatnog i sadržajnog dijaloga koji se o ovom pitanju vodi u crnogorskom društvu".

"Takođe, naše stavove po ovom pitanju uvijek smo jasno, otvoreno i nedvosmisleno saopštavali svim partnerima, uključujući i Rusiju, ističući suvereno pravo svake države da kreira svoj spoljnopolitički kurs. Stoga bi poziv za članstvo u NATO predstavljao rezultat dosljedne i konzistentne primjene strateških spoljnopolitičkih prioriteta koji su utvrđeni odmah nakon obnavljanja nezavisnosti i za naše partnere nijesu ništa novo, niti neočekivano. Naša integracija u NATO je u najboljem interesu građana i nije usmjerena protiv bilo koga, pa u duhu viševjekovne tradicije i prijateljstva, Crna Gora želi da razvija i unaprjeđuje bilateralne odnose sa Rusijom", zaključuje se u saopštenju MVPEI.

Bonus video: