Impresivan napredak Crne Gore od 2006, posebno u oblasti ljudskih prava

"Vezano za saradnju sa Komisijom za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima,ministar je kazao da im je MUP obezbijedio sve materijalno-tehničke uslove za rad, te da u posljednjih nekoliko mjeseci nije dobio ni jednu pisanu primjedbu članova na saradnju sa policijom", navodi se u saopštenju
81 pregleda 9 komentar(a)
Raško Konjević, Teri Lajden, Ionut-Martin Stroen, Foto: MUP Crne Gore
Raško Konjević, Teri Lajden, Ionut-Martin Stroen, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 19.11.2015. 14:37h

Crna Gora je od sticanja nezavisnosti ostvarila impresivan napredak, posebno u oblasti ljudskih prava, ocijenili su koizvjestioci Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope Teri Lajden i Ionut-Martin Stroen na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova (MUP) Raškom Konjevićem.

Iz MUP-a je saopšteno da je u susret godini u kojoj će biti održani redovni parlamentarni izbori, posebno interesovanje koizvjestilaca bilo je vezano za primjenu Zakona o biračkom spisku i Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Konjević je, kako se navodi, predstavio sve aktivnosti koje je MUP preduzeo kako bi ispunio svoje obaveze iz pomenutih zakona - uspostavljanje biračkog spiska, pokretanje portala www.biraci.me, omogućavanje uvida i praćenje promjena u biračkom spisku svim političkim partijama koje su to tražile.

Navodi se da je Konjević predstavio i mogućnost promjene adrese prebivališta koja je važna za tačnost biračkog spiska, ali i aktivnosti koje se rade na ažuriranju registra umrlih.

Konjević je kazao i da je potpisan ugovor sa austrijskom kompanijom S&T o nabavci opreme za elektronsku identifikaciju birača kao i izradu pratećeg softvera.

"Napomenuo je da se isporuka 1,2 hiljade uređaja očekuje u četiri faze, ali i da su pokrenute procedure za nabavku mašina za štampanje i kovertiranje obavještenja koja se shodno zakonu biračima šalju na kućnu adresu prije izbora", navode iz MUP-a.

Time će, kako je naveo, obaveze MUP shodno navedenim zakonima biti završene.

Konjević je ukazao i na obaveze Državne izborne komisije koja je shodno zakonu odgovorna za sprovođenje izbornog procesa.

Od opštinskih izbornih komisija se, naglasio je konjević, očekuje da donesu rješenja o biračkim mjestima koja će biti u potpunosti u skladu sa Zakonom o biračkom spisku kako bi ih MUP mogao implementirati.

Konjević je dodao da je potrebno da DIK obezbijedi donošenje ovih rješenja do kraja godine, jer je shodno zakonu u obavezi da usmjerava rad OIK-a.

Na sastanku se razgovaralo i o protestima održanim 24. oktobra u Podgorici i Konjević je ocijenio da je postupanje policije ispred Skupštine bilo u potpunosti u skladu sa zakonom, a da se pojedinačnim slučajevima, u kojima je iskazana sumnja u prekoračenje policijskih ovlašćenja bavi tužilaštvo.

"Vezano za saradnju sa Komisijom za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, ministar je kazao da im je MUP obezbijedio sve materijalno-tehničke uslove za rad, te da u posljednjih nekoliko mjeseci nije dobio ni jednu pisanu primjedbu članova na saradnju sa policijom", navodi se u saopštenju.

Bonus video: