Pažin sa koizvjestiocima PSSE: Zapaženi rezultati na polju vladavine prava

"Razumijevajući korupciju kao negativan društeni fenomen koji prijeti opasnošću da relativizuje sve društvene vrijednosti, ministar Pažin je istakao da je odgovor društva i institucija u Crnoj Gori u tom smislu dvostran, uvažavajući aspekte prevencije i represije ovog fenomena“
2 komentar(a)
Zoran Pažin, PSSE, Foto: Mpa.gov.me
Zoran Pažin, PSSE, Foto: Mpa.gov.me
Ažurirano: 18.11.2015. 20:36h

Zapaženi rezultati Crne Gore na polju vladavine prava i unapređenja društva podsticaj su za još snažnije aktivnosti na njenom evropskom putu, ocijenjeno je na sastanku ministra pravde Zorana Pažina sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE).

Pažin se danas sastao sa koizvjestiocima PSSE Terijem Lejdenom i Ionut-Marianom Stroeom.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da je Pažin sagovornike upoznao sa konkretnim rezultatima ostvarenim u periodu od njihove prethodne posjete, ističući rezultate ostvarene na polju strateških prioriteta, borbe protiv korupcije i unapređenja nezavisnosti pravosuđa.

"Razumijevajući korupciju kao negativan društeni fenomen koji prijeti opasnošću da relativizuje sve društvene vrijednosti, ministar Pažin je istakao da je odgovor društva i institucija u Crnoj Gori u tom smislu dvostran, uvažavajući aspekte prevencije i represije ovog fenomena“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Pažin istakao ciljeve ostvarene na polju uspostavljanja snažnih preventivnih mehanizama, kvalitetnih zakonskih rješenja, uspostavljanja i planiranog institucionalnog osnaživanja Agencije za sprječavanje korupcije i drugih relevantnih institucija, kao i značaj kontinuiranog podizanja svijesti o štetnosti ovog fenomena.

Prema riječima Pažina, s aspekta represije reformske aktivnosti odvijaju se u cilju što efikasnijeg djelovanja institucija za sprovođenje zakona i pravosuđa, u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela.

„Proaktivan pristup pravosudnih organa i organa za sprovođenje zakona ovim potrebama daje nezamjenljivu dodatnu vrijednost“, ocijenio je on.

Govoreći o integritetu u pravosuđu, Pažin je naglasio da je pravna sigurnost najznačajniji element vladavine prava i osnovni preduslov razvoja društva.

„U tom smislu, sagovornicima su predstavljene reformske aktivnosti koje se ostvaruju u cilju jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i jačanja povjerenja javnosti u pravosuđe“, pojašnjava se u saopštenju.

Dodaje se da je Pažin naglasio značaj kvalitetne međuinstitucionalne saradnje, kao i činjenicu da je uravnotežen odnos relevatnih institucija dao mjerljive rezultate.

Saopšteno je da je Lejden pohvalio napore Crne Gore i rezultate ostvarene na njenom strateškom putu i istakao punu podršku daljem reformskom procesu koji se odvija u Crnoj Gori.

„Zapažen je i napredak na polju unapređenja sistema promocije i zaštite ljudskih prava i sloboda. Koizvjestioci PSSE pohvalili su institucije Crne Gore i na polju zajedničkog djelovanja sa Savjetom Evrope u cilju obezbjeđivanja smještaja ranjivim kategorijama“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se, kako se navodi, saglasili i da je u budućem periodu potrebno ulagati dalje napore u cilju unapređenja korišćenja prirodnih resursa Crne Gore, uključujući i dostupnost i povezanost.

Bonus video: