Dio Hajle ni 1962. nije mogao u sastav Rožaja

Komentarišući ranije primjedbe da je jedan od prilaznih puteva Hajli “poklonjen Kosovu”, Paunović je pojasnio da je opština Rožaje 1962. godine tražila da taj dio pripadne njenoj katastarskoj opštini, ali da je to tadašnja državna komisija odbila navodeći da se time mijenjaju republičke granice
1 komentar(a)
Odbor za međunarodne odnose, Foto: Boris Pejović
Odbor za međunarodne odnose, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.11.2015. 18:54h

Crna Gora i Kosovo trenutno pregovaraju oko uspostavljanja prekograničnog režima saobraćaja, kako bi građani Kosova mogli da koriste imanja na teritoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Komisije za određivanje graničnih prelaza Milan Paunović.

On je tokom predstavljanja sporazuma o razgraničenju sa Kosovom i BiH, pred Odborom za međunarodne odnose, kazao da 43 građana Kosova ima imanja u Crnoj Gori.

“Dvije države pregovaraju kako da se tim ljudima omogući da nesmetano koriste svoja imanja”, kazao je Paunović.

Ističući da su pregovori sa Kosovom bili veoma teški, Paunović je rekao da sporazumima niko ništa nije izgubio.

Komentarišući ranije primjedbe da je jedan od prilaznih puteva Hajli “poklonjen Kosovu”, Paunović je pojasnio da je opština Rožaje 1962. godine tražila da taj dio pripadne njenoj katastarskoj opštini, ali da je to tadašnja državna komisija odbila navodeći da se time mijenjaju republičke granice.

Paunović je istakao i da su članovi kosovske komisije u početku pregovora tvrdili da im je oduzeto 8.000 hektara, da bi kasnije zahtijevali da im se vrati 700 hektara šume. On je rekao da je katastarskim kartama dokazano da je to dio Crne Gore, pojašnjavajući da su zapisnici nakon svakog sastanka obostrano potpisivani.

Paunović je istakao i kako Crna Gora još nije ni počela pregovore o razgraničenju sa Srbijom, navodeći da inicijativu treba da pokrene zvanični Beograd.

“Oni će početi kad to bude interes Srbije. Mi u ovoj fazi vršimo dobre pripreme na osnovu katastarskih podataka”, kazao je on.

Članovo odbora većinom glasova podržali su sporazume, dok je protiv glasao poslanik SNP-a Danko Šarančić navodeći da u toj partiji smatraju da Kosovo nije država.

"Vlada je napravila nedopustivu grešku kada je priznala nezavisnost Kosova. Vidjeli smo da Kosovo nije moglo biti primljeno u članstvo u UNESCO. Sporazum nema potpuni legitimitet”, istakao je Šarančić, dok je poslanik DPS-a Nikola Gegaj rekao da će sporazumi dati doprinos stabilnosti.

“Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima. Vjerujem da će ovom tempom biti okončani i sporazumi sa drugim državama“, kazao je on.

Bonus video: