Marković bi da Katnić klimne glavom

Marković predložio da Katnić, na predlog Stojanovića, daje mišljenje na izbor šefa specijalnog tima, umjesto da traži saglasnost
11 komentar(a)
Milivoje Katnić , Duško Marković
Milivoje Katnić , Duško Marković
Ažurirano: 18.11.2015. 11:26h

Ukoliko se ubrzo ne prevaziđe problem sa postavljenjem šefa Specijalnog policijskog tima, koji treba da radi sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, rješenje bi se moglo potražiti izmjenom Zakona o specijalnom tužilaštvu.

Takvu ideju iznio je predsjednik Savjeta za vladavinu prava Duško Marković, bivši ministar pravde za vrijeme čijeg mandata je i usvojen važeći zakon.

Marković je na sjednici Savjeta rekao da bi mogla biti promijenjena odredba zakona, prema kojoj glavni specijalni tužilac daje saglasnost za izbor šefa specijalne policijske jedinice. Umjesto toga, Marković je predložio da bude ugrađeno rješenje prema kojem specijalni tužilac daje mišljenje o kandidatu, dok predlog odluke za šefa policjskog tima daje direktor policije Slavko Stojanović.

Prema informacijama "Vijesti", za tužilaštvo je to neprihvatljivo jer mišljenje nije obavezujuće, a specijalno tužilaštvo ne želi partnera iz policije u koga nema povjerenja.

"Vijestima" nijesu odgovorili iz MUP-a i Tužilaštva na tu temu, iako su pitanja upućena prije nedjelju dana. Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević izjavio je nedavno da je za mjesto šefa specijalnog policijskog tima bio planiran šef odseka organizovanog kriminala Uprave policije Saša Milić, ali da je on suspendovan zbog drugog slučaja, pa je ta mogućnost otpala.

Konjević je potvrdio da je u Vladi bio postignut dogovor da se do 26.oktobra postavi šef specijalnog tima. Iako se Zakonom o specijalnom državnom tužilaštvu ne predviđa rok u kojem bi to trebalo uraditi, od izbora specijalnog tužioca prošla su četiri i po mjeseca.

"Vijesti" su ranije objavile da je šef odsjeka za privredni kriminal Dragan Radonjić glavni kandidat za to mjesto, a drugi mediji su kalkulisali da njega protežira upravo Katnić.

Tužilaštvo nema povjerenja u dio policijskih kadrova koji su lojalni bivšem direktoru Veselinu Veljoviću koji je predmet pojedinih istraga koje su bivši vrhovni tužioci Ranka Čarapić i Vesna Medenica držale u fiokama.

Veljović je blizak Markoviću koji je izgubio kontrolu nad tužilaštvom dolaskom Ivice Stanković. Veljović, Marković i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica dio su tabora koji ne vjeruje Stankoviću i Katniću, pa je to i razlog zbog čega obje srane insistiraju da na čelu policijskog tima bude osoba koja neće biti pod kontrolom one druge.

Bonus video: