Sadiković: Bijelopoljski primjer alarm za hitne promjene u crnogorskom društvu"

Ona je podsjetila da je ministar zdravlja Miodrag Radunović, koji je prije godinu dana podnio ostavku na tu funkciju zbog infekcije u bjelopoljskoj bolnici, od maja ove godine savjetnik premijera za lokalnu upravu, a njegovo ime se ni ne pominje u materijalima Tužilaštva prilikom procesuiranja ovog predmeta
91 pregleda 7 komentar(a)
Seada Sadiković, Foto: Demos
Seada Sadiković, Foto: Demos
Ažurirano: 17.11.2015. 16:19h

Demos podržava sedmodnevni štrajk i borbu roditelja koji su se suočili sa najvećom roditeljskom tragedijom, bez želje da prikupljaju političke poene, navodi se u saopštenju Seade Sadiković, člana predsjedništva Demosa.

"Iskazujemo zadovoljstvo što je nakon gradjanske borbe ipak okončan štrajk glađu. U zemlji nepoštovanja prava i pravde, nažalost, to je bio jedini mehanizam da se stane na kraj drskosti Uprave bolnice i Ministarstva zdravlja koji su uporno ignorisali sve zahtjeve javnosti da se makar prekine sa vrijeđanjem dostojanstva roditelja, nakon tragične žrtve koju su već podnijeli", kazala je Sadiković.

Ona je podsjetila da je ministar zdravlja Miodrag Radunović, koji je prije godinu dana podnio ostavku na tu funkciju zbog infekcije u bjelopoljskoj bolnici, od maja ove godine savjetnik premijera za lokalnu upravu, a njegovo ime se ni ne pominje u materijalima Tužilaštva prilikom procesuiranja ovog predmeta.

"Odgovornost za nehigijenu u crnogorskim zdravstvenim ustanovama, međutim, nije smjela u objektivnoj istrazi da zaobiđe ministra Radunovića. Nehigijena i kršenje propisa, koji su najvjerovatnije uzrok infekciji, nijesu novost u crnogorskom zdravstvenom sistemu, jer se slično dogodilo u Beranama prije šest godina kada je preminula beba porodice Vujisić. I tada je na čelu zdravstva bio Miodrag Radunović", kazala je Sadiković.

"U konačnom, borba roditelja beba jeste primjer građanske hrabrosti ali istovremeno i primjer neodgovornosti i nebrige institucija za opšte stanje u zdravstvu i odsustva njihove volje da se takvo stanje promijeni. Bjelopoljski primjer ne samo da je bolna pouka građanima, već i alarm za hitne promjene u crnogorskom društvu, što bi konačno otvorilo novu stranicu odgovornosti i u ustanovama koje kreiraju i utiču na naš svakodnevni život", zaključila je Sadiković.

Bonus video: