MVP traži stav Srbije povodom bjekstva Branke Milić

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac potvrdio je da se Milić nalazi u prostorijama ambasade Srbije i da su odmah po njenom dolasku obaviješteni nadležni organi te države
340 pregleda 24 komentar(a)
Zoran Bingulac, Foto: Boris Pejović
Zoran Bingulac, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.11.2018. 18:27h

Ministarstvo vanjskih poslova je, povodom aktuelne situacije u vezi sa Brankom Milić, optuženom u slučaju pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pozvalo ambasadora Srbije Zorana Bingulca na konsultacije i zatražilo zvaničan stav Republike Srbije povodom zadržavanja lica u Ambasadi Srbije u Podgorici kojem je, odlukom nadležnog suda, određen pritvor, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova ambasador Janković saopštio je na sastanku da bi svako djelovanje koje utiče na sudski postupak, značilo kršenje principa međunarodnog prava kao i diplomatske prakse između država koje imaju uređene diplomatske odnose, te zatražio što brži odgovor srpske strane. Kazao i da će Ministarstvo vanjskih poslova i drugi nadležni organi preduzeti dalje mjere i radnje, u skladu sa međunarodnim standardima, pravnim poretkom Crne Gore i diplomatskom i pravnom praksom u ovakvim slučajevima", navodi se u saopštenju MVP.

Dodaje se da je ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac potvrdio je da se Milić nalazi u prostorijama ambasade Srbije i da su odmah po njenom dolasku obaviješteni nadležni organi te države.

"Naglasio je da je srpska strana upoznata sa pravnom procedurom i obavezama koje je neophodno ispoštovati u pomenutom slučaju, te da se narednih dana može očekivati zvaničan stav i reakcija Republike Srbije", zaključuje se u saopštenju.

Shodno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, crnogorska policija nema apsolutno nikakvu mogućnost da uđe u Ambasadu Srbije i uhapsi Milić, osim ako ne dobije odobrenje ambasadora te zemlje.

Milić je na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine tražila izuzeće sudskih vještaka i cijelog sudskog vijeća, što je Sud odbio.

Njen branilac je na suđenju rekao da je sudski vještak, doktor Miodrag Šoć, fotografisao intimne djelove njenog tijela.

Ona se od oktobra prošle godine branila sa slobode, a bila je smještena u jednom od manastira gdje joj je obezbijeđena hrana i zdravstvena zaštita.

Bonus video: