Predstavljena aplikacija Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture

Koordinatorka projekta „Herceg Novi 2021.“ Tamara Lepetić rekla je da su kandidaturu do sada podržali: Tivat, Dubrovnik, Trebinje, Ljubljana, Amien, Evropska asocijacija festivala, Srpska pravoslavna crkva, Muslimanska zajednica, a da se uskoro očekuje i podrška Kotora, Budve i Katoličke zajednice
62 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2015. 15:33h

Aplikacija Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine predstavljena je danas u Dvorani Park.

O najvećem projektu u oblasti kulture u Evropi, govorio je direktor Aleksandar Peković i podsjetio da je od osnivanja 1985. godine do danas 52 grada ponijelo ovu prestižnu titulu, te da su prvi put zemlje van Evropske unije dobile priliku da se kandiduju za Evropsku prijestonicu kulture.

Peković je podsjetio da se kroz ovaj projekat ostvruje nekoliko strateških ciljeva, a između ostalog stvara održivi kulturni sistem i uvode standardi EU.

“Revitalizaciju tvrđava, kulturnih centara i umjetničkih škola u Herceg Novom kapitalne su investicije koje bi trebalo da budu realizovane u toku priprema za Evropsku prijestonicu kulture. Za period od šest godina planirano je 15 miliona eura, koje treba obezbjediti iz nacionalnih, regionalnih i lokalnih izvora finansiranja, donacija i sredstava iz EU fondova. Ma koliko se ta suma činila velikom primjer Liverpula pokazuje da nije riiječ o trošku već investiciji, jer se na jedan uloženi euro u priodu od 10 godina vraća od osam do 10 eura. U Liverpulu je otvoreno 14.000 novih radnih mjesta, a grad je posjetilo 15 miliona ljudi”, obasnio je Peković.

Koordinatorka projekta „Herceg Novi 2021.“ Tamara Lepetić rekla je da su kandidaturu do sada podržali: Tivat, Dubrovnik, Trebinje, Ljubljana, Amien, Evropska asocijacija festivala, Srpska pravoslavna crkva, Muslimanska zajednica, a da se uskoro očekuje i podrška Kotora, Budve i Katoličke zajednice.

"Grad treba da iskoristi ovu šansu i za to se mora raditi zajedničkim naporima", poručila je direktorka Turističke organizacije Herceg Novi Bojana Blagojević.

Ona smatra da je ovaj projekat primjer dobre integracije turizma i kulture i prilika da se privuku investicije u valorizaciju hercegnovskih tvrđava.

Direktor Herceg festa Stevan Koprivica rekao je da ovaj projekat mnogima može da zvuči utopijski ali je on svakako prilika i šansa da Herceg Novi ne bude u kolonijalnom sistemu kao do sada već da pokaže svoj veliki kreativni potencijal u smislu stvaranja kulture kao kreativne industrije.

Kreativni region Boka osim Herceg Novog koji se predstavlja kulturom, objedinjuje Kotor, koji će prezentovati svoje nasleđe, Tivat čija je oblast nautika i Budva kojoj je povjerena promocija turizma. Herceg Novi je 22. oktobra u Biselu predao aplikaciju, a da li će ona biti prihvaćena znaće se u decembru.

Frenemies“,„(Ne)prijatelji“,

Osnovni koncept prezentacije nazvan je „Frenemies“, „(Ne)prijatelji“, a nastao je iz činjenice da je naš region, kao i mnogi drugi širom Evrope, oblikovan mnogobrojnim istorijskim konfliktima i osvajanjima. Tema će omogućiti da se kroz projekat istraži suština prijateljstva, da se pokaže nova perspektiva priče o regionu u čijem fokusu je zajedništvo – zajednički jezik, kultura, umjetnost koja se iz toga razvila.

Galerija

Bonus video: