NVO "Arsenal" će kao građanska lista učestvovati na predstojećim lokalnim izborima

„Izvjesno je da ćemo se baviti prvenstveno lokalnim temama i to svime onim što je predmet rada lokalne uprave – razvoj komunalne infrastrukture, afirmacija EU predpristupnih fondova u smislu izrade projekata i apliciranja za ta sredstva, reorganizacija organa lokalne uprave, prvenstveno Direkcije za uređenje grada, investicije i razvoj, pitanjima razvoja kulture i sporta, kao i priovrednog razvoja kroz stimulisanje otvaranja određenih vrsta preduzeća“
98 pregleda 5 komentar(a)
Budimir Cupara, Foto: Siniša Luković
Budimir Cupara, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.11.2015. 13:56h

NVO „Arsenal“ koja je pravni sljedbenik sindikata istoimenog ugašenog tivatskog vojnog brodogradilišta, odlučila je da formira građansku listu koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u Tivtu, krajem marta naredne godine. To je novinarima na konferenciji za štampu saopštio predsjednik NVO „Arsenal“, inženjer Budimir Cupara, dodajući da će do kraja godine Inicijativni odbor nove građanske liste nazvane „Arsenal za Tivat“, do detalja definisati njen politički program. Njenu okosnicu činiće bivši radnici i penzioneri Arsenala, ali je ona otvorena i za sve druge građane.

„Izvjesno je da ćemo se baviti prvenstveno lokalnim temama i to svime onim što je predmet rada lokalne uprave – razvoj komunalne infrastrukture, afirmacija EU predpristupnih fondova u smislu izrade projekata i apliciranja za ta sredstva, reorganizacija organa lokalne uprave, prvenstveno Direkcije za uređenje grada, investicije i razvoj, pitanjima razvoja kulture i sporta, kao i priovrednog razvoja kroz stimulisanje otvaranja određenih vrsta preduzeća.“- kazao je Cupara koji nije bio spreman da odgovori da li za građansku listu „Arsenal“ već sada na političkoj sceni tog grada, postoje poželjni, ili eventualno subjekti sa kojima nikada ne bi pravili koaliciju.

On je podsjetio da su prije osam godina, prilikom prodaje Arsenala Piteru Manku, „uz podršku velikog broja građana, zaštitili naše interese i ostvarili svoja prava“.

„Da bi to učinili i ovaj put, prinuđeni smo da se politički organizujemo.“- kazao je Cupara dodajući da je osnovni motiv za ovakvu odluku bila nespremnost lokalne DPS-SDP vlasti da zajedno sa Vladom, do danas realizuje dio obaveza koje su Opština Tivat i država na sebe preuzeli prilikom zatvaranja Arsenala. To se prvenstveno odnosi na obećanu izgradnju stambenog naselja na lokaciji „Lukovića barake“ gdje je dio otpuštenih radnika trebao da pod povoljnijim uslovima, riješi stambeno pitanje, kao i obećanu prodaju nekadašnjeg Arsenalovog poogona Opatovo od koje su penzinoneri i bivši radnici trebali da dobiju 70 odsto kupoprodajne cijene.

„Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) odbio je da potpiše bilo kakav dokument o izgradnji stanova i poslovnih prostora na lokaciji „Lukovića barake“. On čak nije bio u stanju ni da nam organizuje sastanak sa ministrima finansija i odbrane što smo tražili početkom juna. Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić ni poslije više od tri mjeseca nije se udostojila da odgovori na naš poziv za sastanak i ovakav ignorantski odnos prema projektu koji je zainteresovao 75 porodica bivših radnika Arsenala, 18 porodica službenika Ministarstva odbrane i 14 porodica koje već žive u dotrajalim objektima na lokaciji „Lukovića barake“, je naišao na oštru osudu našeg članstva.“ – podvukao je Cupara dodajući da je ministarka odbrane na isti ignorantski način, postupila i u vezi njihovog sedam mjeseci starog zahtjeva za sastanak vezano za prodaju Opatova. Cupara je podsjetio da sve to nisu bile usmene, već pismene obaveze države potvrđene nizom dokumenata, zbog čega ih čudi i stav premijera Mila Đukanovića koji je takođe ignorisao njihov zahtjev da ih država sprovede u djelo.

„Javno pitamo prmeijera kada ćemo početi graditi objekat na koji čekamo 7 ipo godina. Što treba da uradi 75 porodivca bivših radnika Arsenala da na „Lukovića barakama“ konačno vide izvođače radova. Što spriječava premijera da pokrene realizaciju ovog projekta i da li je trebalo da radnici Arsenala kada se on prodavao, samo napuste remontni zavod i da ih pustite niz vodu?“- upitao je Cupara Đukanovića , istakavši da je svima jasno da se namjerno odugovlači sa prodajom Opatova i izgradnjom obećanih stanova.

„Da paradoks bude veći, predsjendik Filip Vujanović je u izbornoj kampanji 2008. godine, najavio i čerstitao Tivćanima početak izgradnje stanova na lokaciji Lukovića barake.“- podsjetio je Cupara.

Bonus video: