Front bi da se pita oko sudija

U 2019. neophodan je opšti reizbor svih sudija u Skupštini, predsjednika Vrhovnog suda, VDT-a, GST-a i predsjednika Višeg i Apelacionog suda, rekao je Knežević
159 pregleda 7 komentar(a)
Nebojša Medojević. Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević. Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.11.2018. 19:22h

Demokratski front (DF) zatražio je juče otvaranje procedure za izmjenu Ustava Crne Gore u dijelu koji se tiče izbora čelnika pravosuđa, sudija i Sudskog savjeta.

Oni smatraju da parlament ponovo treba da bude mjesto gdje će se sudije birati, što više nije slučaj nakon ustavnih amandmana kada je taj posao prešao u nadležnost Sudskog savjeta

U inicijativi predsjedniku Ustavnog odbora Miodragu Vukoviću (DPS) članovi tog odbora Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević predlažu sazivanje sjednice, a za dnevni red sugerišu izbor zamjenika predsjednika Odbora i konsultacije oko pokretanja procedure za izmjene i dopune Ustava Crne Gore.

Predsjednik Ustavnog odbora Miodrag Vuković potvrdio je da je inicijativu primio, navodeći da će se o njoj “izjasniti u skladu sa Poslovnikom”.

U njemu piše da se odbor bavi predlogom za promjenu Ustava i predlozima amandmana na Ustav.

“Ne piše da razgovaramo o inicijativi, ali vidjećemo kada se dostavi formulacija”, objasnio je on “Vijestima”.

Član Predsjedništva DF-a i poslanik te koalicije Milan Knežević rekao je da je inicijativa za zakazivanje sjednice Ustavnog odbora predstavlja logičan potez DF-a imajući u vidu kolaps u crnogorskom pravosuđu i činjenicu da “već nekoliko mjeseci imamo neustavan Sudski savjet”.

Mandat predsjedniku i članovima SS je istekao početkom jula i on je privremeno produžen izmjenama Zakona o sudovima i SS, jer u parlamentu ne postoji dvotrećinska većina za izbor članova tog tijela.

Ova problematika propisana je ustavnim amandmanima, koji su donijeti na preporuku Evropske komisije i uz ekspertizu Venecijanske komisije.

Tužioci i sudije više se ne biraju u parlamentu, već to čini Tužilački i sudski savjet. Vrhovni državni tužilac, sudije Ustavnog suda kao i članovi SS biraju se dvotrećinskom većinom u Skupštini. Predsjednik Vrhovnog suda, predsjednici sudova i glavni specijalni tužilac u Sudskom, odnosno Tužilačkom savjetu. EK, kao i Venecijanska komisija su to ranije obrazložili potrebom opšteg konsenzusa i depolitizacije izbora, ali vladajuća većina ni danas nema potrebnu skupštinsku većinu za ta kadriranja.

“Stav DF-a je odavno poznat, i dodatno ćemo ga pojasniti na sjednici Ustavnog odbora a baziran je na vraćanju ustavne snage parlamentu koji je dosad bio potpuno marginalizovan i sveo se na protokolarnu nadležnost. Zato smatramo da je u 2019. godini neophodan opšti reizbor svi sudija u Skupštini, dvotrećinski izbor ne samo predsjednika Vrhovnog suda i VDT-a, već i SDT-a i predsjednika Višeg i Apelacionog suda”, rekao je Milan Knežević “Vijestima”.

DF smatra da “nosioci pravosudnih funkcija koji su stekli ili stiču pravo za odlazak u penziju u 2019. ne mogu biti uzeti u razmatranje za novi izbor”.

“Takođe smatramo da bilo kakvo privremeno stanje i analogije, kao u slučaju neustavnog funkcionisanja Sudskog savjeta, više ne mogu biti primjenjivane”, rekao je poslanik.

Predsjednik skupštinskog Ustavnog odbora Miodrag Vuković ranije je rekao da će to tijelo prihvatiti svaku inicijativu za izmjenu Ustava, ako je ona zasnovana na Poslovniku i ako ne mijenja koncept građanske države utemeljene važećim najvišim pravnim aktom.

On je objasnio da će zahtjevi DF-a, koji se tiču izbornih zakona, biti mijenjani kroz Odbor za izborno zakonodavstvo.

Međunarodne organizacije uputile su ranije preporuke da se iz Ustava briše uslov prebivališta od 24 mjeseca za glasanje na nacionalnim izborima. Za izmjenu je potrebna dvotrećinska podrška u parlamentu.

Medojevića predlažu za Vukovićevog zamjenika

​“Na sjednici ćemo za zamjenika predsjednika Ustavnog odbora predložiti Nebojšu Medojevića jer smatramo da ga njegovo poznavanje ustavne materije i dosadašnje aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i svih društvenih anomalija u potpunosti kvalifikuju za ovu funkciju”, rekao je Knežević.

DF je ranije predložio Medojevića za zamjenika predsjednika Odbora za bezbjednost, ali DPS nije podržao njegov izbor.

Medojević juče nije bio spreman da za “Vijesti” komentariše svoju kandidaturu.

Bonus video: