Dijalog, ali samo oko sastava vlade

Živi lanac napravljen je oko Predsjedništva, Vlade, Skupštine, Tužilaštva, Prve banke i Hiltona, kada su zapaljene i svijeće
96 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2015. 06:49h

Nekoliko hiljada građana formiralo je sinoć lanac oko državnih institucija, Prve banke i hotela Hilton, nakon čega je protest Demokratskog fronta mirno završen.

“Još jednom šaljemo poziv na dijalog, ali samo oko jedne teme, sastava prelazne vlade koja će organizovate slobodne i fer izbore”, poručio je član Predsjedništa DF-a Milan Knežević.

On je rekao da DF nastavlja proteste do ispunjenja zahtjeva, a naredno okupljanje je najavljeno za 28. novembar u Nikšiću. Slijede u Bijelom Polju, Danilovgradu a zatim i u Podgorici.

Knežević je ponovio zahtjev za pad Vlade premijera Mila Đukanovića, kao neophodan preduslov za formiranje prelazne, sastavljene od parlamentarnih partija. On je kazao da zahtijevaju potpunu primjenu izbornih zakona i ravnopravan tretman na Javnom servisu.

Okupljanje je proteklo mirno, a građani su, nakon što su napravili krug oko institucija, zapali svijeće a potom i baklje kako bi osvijetlili otuđene institucije.

Svijećama, a prethodno minutom ćutanja, odata je počast svim žrtvama terorizma, počev od Fracunske pa do pada Ruskog aviona na Sinajskom poluostrvu u Egiptu.

Okupljanje, koje je po počelo na Trgu republike u 18 sati, završeno je mirno oko 20 časova. Gotovo svi govornici insistirali su na tome da građani poštuju instrukcije DF-a, kako bi se izbjegli mogući incidenti. “Živi lanac” je formiran po planu DF-a: Ulicom Novaka Miloševa, Balšićevom, Ulicom slobode, Karađorđevim parkom, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, Ulicom Stanka Dragojevića i Bokeškom, oko Skupštine, Vlade, Predsjedništva, Prve banke, Tužilaštva, Hiltona.

Lideri DF-a Andrija Mandić i Nebojša Medojević poručili su da Đukanoviću ne pada na pamet da raspusti vladu, dok je njegov kolega u Rumuniji to učinio nakon nesreće u diskoteci.

“Ovaj naš diktator je u stanju da se obračuna sa svima, samo da što duže ostane na vlasti. Mi mu to nećemo dozvoliti”, poručio je Mandić. On je demonstrante pozvao da se ponašaju odgovorno, navodeći da ”na nenasilnu borbu ovaj režim nema odgovor”.

Poslanik Nebojša Medojević kazao je da će se dokazati da iza protesta stoje pravda i istina. “Iza naših protesta stojite vi. Ovo je Crna Gora. Ovo su časni, hrabri i pošteni ljudi”, rekao je on.

Okupljenima se obratilo nekoliko žrtava policijske torture nakon posljednjeg protesta u Podgorici, među kojima i Miodrag Martinović. On zbog povreda nije mogao da hoda, pa je okupljenima pušten snimak.

Po procjeni policije na skupu je bilo 1.500 građana.

Galerija

Bonus video: