GRADONAČELNIK BRINE O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI

Brigu o Budvi preuzele žene

Potpredsjednica Opštine je Suzana Pribilović, sekretarka za finansije Jelena Baštrica, direktorica Vodovoda Jasmina Krstajić
409 pregleda 16 komentar(a)
Popović, Pribilović, Lazović, Foto: Vuk Lajović
Popović, Pribilović, Lazović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.11.2015. 15:24h

Ako se za njegovog prethodnika Lazara Rađenovića moglo reći da je ispoštovao rodnu senzitivnost, onda je novi gradonačelnik Budve Srđa Popović, otišao korak dalje. Na važne pozicije u gradskoj upravi postavio je upravo žene.

Osim što je dotadašnje funkcionerke zadržao da i dalje budu na pozicijama na kojima ih je zatekao (nekoliko sekretarijata, javnih ustanova...), Popović je na mjesto potpredsjednika Opštine imenovao, Suzanu Pribilović, dok je gradsku kasu, koja je po tradiciji bila “predodređena” za muškarca, povjerio Jeleni Baštrica, koja je imenovana za sekretara za finansije. Upravo ove dvije funkcije, ključne su u Budvi, jer osim što će kontrolisati isplatu zarada zaposlenima, od njih zavisi i ubiranje milionskih prihoda, od kojih grad treba da izađe iz krize. Popović je, takođe, za načelnicu Službe predsjednika imenovao Ivanu Lazović.

On je za „Vijesti“ kazao da mu je cilj da na svim pozicijama ima stručne kadrove, profesionalce ali je veliku pažnju, kako je istako, posvetio rodnoj senzibilnosti.

Tako je i čelnu funkciju gradskog Vodovoda, prvi put od njegovog osnivanja, preuzela vršiteljka dužnosti Jasmina Krstajić.

Da su žene nalaze na važnim pozicijama u metropoli turizma, potvrđuje i to da je Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, jedna od najbitnijih gradskih službi koja odlučuje o izdavanju građevinskih dozvola, odnosno koordinira sa najjačim biznisom - građevinskim, potvrđuje i to da je Popović na tom mjestu zadržao Danijelu Marotić, koja je u prethodne četiri i po godine pokrivala ovo mjesto. Funkcije glavne administratorke Opštine i menadžera grada zadržale su Snežana Žana Šćepanović i Milena Marović Bogdanović, koje su od 2010. na ovim funkcijama.

Njih tri su osumnjičene u istrazi specijalnog tužilaštva o navodnim zloupotrebama prilikom gradnje TG Plaze i platoa na plaži Jaz.

Sekretarijat za društvene djelatnosti i dalje vodi Rajka Špadijer, dok je na čelu Sekretarijata za lokalnu samoupravu i dalje Tanja Kažanegra. Žena je i dalje je na čelu najbitnije gradske kulturne javne ustanove Muzeji i galerije Budve, kojom upravlja Biljana Brajović.

Mjesto direktorke najjače lokalne turističke organizacije Crne Gore - TO Budve, zauzima i dalje Jelena Rađenović, Službom Skupštine opštine rukovodi Lidija Zirojević, dok je šefica protokola u kabinetu predsjednika Opštine Lana Marović.

Rađenović je sestra bivšeg gradonačelnika Lazara Rađenovića, koji je u pritvoru takođe u okrivu istrage specijalnog tužilaštva o zloupotrebama opštinskog novca.

Manjak žena, odnosno mjesto gdje se njihovo odstustvo najviše osjeća, je lokalni parlament, u kome od ukupno 32 odbornička mjesta, sjedi svega sedam odbornica.

Preporučujemo za Vas