Odbor za praćenje izbornih procesa da počne sa radom što prije

"Vjerujem da će kolege iz opozicije opredijeliti rješenje ili da će se oko svih eventualnih pitanja konsenzus postizati na Kolegijumu predsjednika Skupštine. Apelujem kao poslanik i pravnik je da Odbor mora što prije početi sa radom“
8 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.11.2015. 12:37h

Odbor za praćenje primjene izbornih zakona mora što prije početi sa radom, ocijenila je poslanica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović, navodeći da smatra da će oko svih spornih pitanja odluka biti donijeta na Kolegijumu predsjednika parlamenta.

Evropska komisija navela je u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2015. godinu da treba formirati odbor za praćenje primjene zakona, koji je značajan za izgrađivanje povjerenja u izborni proces.

Vuksanović je poručila da je zadovoljna urađenim, kao poslanica koja je predsjedavala Radnom grupom i koja je od Kolegijuma predsjednika Skupštine dobila zadatak da radi na pripremi predloga zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i formiranju odbora za praćenje primjene izbornih zakona sa ciljem vraćanja povjerenja građana u izborni proces.

"Očekujem da će Odbor vrlo brzo početi sa radom i da će se postići konsenzus i oko predsjedavanja Odborom. U tom dijelu možemo govoriti o tri solucije – da Odborom predsjedava neko iz reda parlamentarne većine, neko iz reda opozicije, ili model kopredsjedavanja, koji je možda najprihvatljiviji za sve“, rekla je ona agenciji MINA.

O načinu na koji će biti popunjena mjesta u Odboru predviđena za poslanike Demokratskog fronta, kako je navela, ne bi govorila.

"Vjerujem da će kolege iz opozicije opredijeliti rješenje ili da će se oko svih eventualnih pitanja konsenzus postizati na Kolegijumu predsjednika Skupštine. Apelujem kao poslanik i pravnik je da Odbor mora što prije početi sa radom“, kazala je Vuksanović.

Ona je rekla da od rada Odbora uveliko zavisi i ostvarivanje onog što je cilj svih onih koji zastupaju interese građana, a to je vraćanje njihovog povjerenja u izborni proces.

"Svaki Odbor saziva predsjedavajući Odbora. Pretpostavljam da će se na Kolegijumu donijeti odluka oko tog rješenja, koji je to model najprihvatljiviji, a već sam ukazala koje su to tri mogućnosti. Nakon toga, kada Kolegijum, ako se opredijelimo za tu soluciju, donese odluku oko modela predsjedavanja, taj neko, ili ti neki ako bude model kopredsjedavanja, trebalo bi da sazovu Odbor i da počne sa radom“, navela je Vuksanović.

Bonus video: