Podrška Velike Britanije reformi javne uprave

Sa sastanka je poručeno da bi se prostor za saradnju mogao jasnije definisati u decembru, nakon dobijenog mišljenja EK na do sada preduzeto, kada će se, u skladu sa dobijenim preporukama, iskristalisati projekti koji bi trebalo da doprinesu kvalitetnijoj i efikasnojoj izradi i budućoj implementaciji Strategije
0 komentar(a)
Jan Viting, Jadranka Vojinović, Foto: MUP Crne Gore
Jan Viting, Jadranka Vojinović, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 13.11.2015. 15:55h

Velika Britanija spremna je da pomogne Crnoj Gori u reformi javne uprave, naročito u pripremi nove Strategije za period 2016-2020. godine, poručeno je sa sastanka državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Jadranke Vojinović i predstavnika te države.

Kako je saopšteno iz MUP-a, britansku delegaciju predvodio je ambasador Jan Viting.

„Sastanak je bio prilika da Vojinović upozna Vitinga sa aktivnostima koje se preduzimaju na izradi novog strateškog dokumenta za reformu javne uprave“, kaže se u saopštenju.

To je, kako se navodi, otvorilo prostor za mapiranje budućih polja saradnje, naročito u dijelu obuka i profesionalnog razvoja službenika na državnom i lokalnom nivou, ekspertske pomoći, postupanja u skladu sa upravnim postupkom i jačanja kapaciteta za harmonizaciju propisa u cilju lakšeg pristupa administrativnim uslugama i informacijama.

Sa sastanka je poručeno da bi se prostor za saradnju mogao jasnije definisati u decembru, nakon dobijenog mišljenja Evropske komisije na do sada preduzeto, kada će se, u skladu sa dobijenim preporukama, iskristalisati projekti koji bi trebalo da doprinesu kvalitetnijoj i efikasnojoj izradi i budućoj implementaciji Strategije.

Vojinović je ocijenila da izrada novog dokumenta počiva na kvalitetnim temeljima, čemu u prilog ide i uključivanje svih relevantnih subjekata.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena i radu Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), pa je dogovoreno da savjetnici Odjeljenja za međunarodnu saradnju Nacionale škole za javnu upravu pri Vladi Velike Britanije pruže pomoć u strateškim pitanjima, kako bi se dodatno razvili kapaciteti ove regionalne inicijative.

„U tom smislu, dogovoreni su koraci u ostvarivanju saradnje, kako bi se ReSPA-i pomoglo da definiše i ojača svoje strukturalne kapacitete i izradi analizu aktivnosti, u cilju što bolje pripreme za nadolazeće izazove imajući u vidu izvještaj koji o radu te institucije priprema Evropska komisija“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: