"ODLUKE ISKLJUČIVO NA OSNOVU USTAVA"

Stanković: Pravda će pokucati na vrata svih koji su kršili zakon

Upitan da li prepoznaje političku volju i spremnost ostalih nadležnih institucija da se ozbiljno bave problemom korupcije i kriminala, posebno na visokom nivou, on je dodao da ne želi da vjeruje da te spremnosti nema i u drugim nadležnim institucijama
208 pregleda 28 komentar(a)
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.11.2015. 13:35h

Tužilaštvo svakodnevno pokazuje riješenost da se izbori sa svim vidovima kriminala i korupcije, posebno na visokom nivou, rekao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, poručujući da rezultati u tom dijelu neće izostati.

Upitan da li prepoznaje političku volju i spremnost ostalih nadležnih institucija da se ozbiljno bave problemom korupcije i kriminala, posebno na visokom nivou, on je dodao da ne želi da vjeruje da te spremnosti nema i u drugim nadležnim institucijama.

“Niko ne bi trebalo da dovodi u pitanje da je u tužilaštvu i te kako ima. Nedavno sam kolegama tužiocima poručio da je u proteklom periodu učinjeno dosta, ali da to ne znači da je urađeno dovoljno”, kazao je Stanković u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Njemu, kako je naveo, nije mi bio potreban izvještaj o napretku da konstatuje gdje su dobre, a gdje slabe tačke u radu. “To vidi svako ko hoće realno da sagleda situaciju”.

Stanković je saopštio da je tačno da su određeni rezultati ostali ograničeni, ali to ne znači da će se na tome stati.

“Mi smo pokazali i svakodnevno pokazujemo riješenost da se izborimo sa svim vidovima kriminala i korupcije. Posebno korupcije na visokom nivou. Tako da rezultati u tom dijelu neće izostati. Ali, ne smijemo zanemariti da je za tako nešto, posebno za prikupljanje pravno valjanih dokaza potrebno vrijeme”, dodao je on.

Komentarišući optužbe da se tužilaštvo posvetilo istragama u primorskim opštinama, a da i dalje nema proceusiranog nijednog bivšeg ili sadašnjeg predstavnika izvršne vlasti na državnom nivou, Stanković je rekao da to objašnjava kao dokaz da dio javnosti nikada neće biti zadovoljan šta god tužilaštvo konkretno uradilo.

“Više sam puta poručio da tužilaštvo neće osluškivati bilo čija očekivanja već će odluke donositi isključivo na osnovu Ustava i zakona. To ću ponavljati dok svima ne bude jasno da tako jeste i da će tako biti”, rekao je on.

Stanković smatra da se ne smije zanemariti ni to da se prvo kritikovao nedostatak istraga.

“Sada kada su one više nego prisutne postavlja se pitanje zašto je do istraga došlo samo u primorskim opštinama. Neka se niko ne sjekira, svi koji su svojim ponašanjem i djelovanjem došli u sukob sa zakonom doći će na red i odgovarati zbog toga, prije ili kasnije”, kazao je on.

Stanković je poručio da o selekciji nema ni govora, bez obzira na to da li je riječ o predstavnicima lokalne, izvršne vlasti ili opozicije. “Pravda ne može uvijek da bude brza ali će pokucati na vrata svih koji su prekršili zakonske propise”.

On je naveo da podrška tužilaštvu dolazi prije svega iz Ustava i zakonskih propisa.

“Ukoliko bi je očekivali od nekog konkretno onda bi i sami postali dio nedopustive zone vršenja uticaja. Budite sigurni da u takvu zonu nećemo zaći dok god sam na čelu tužilaštva. Isti odnos imam i prema opstrukcijama”, rekao je on.

Stanković je ponovio da će na meti tužilaštva biti svi učinioci krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti, ko god oni bili.

“Ukoliko neko u toj namjeri bude opstruirao rad tužialštva može se samo zavaravati da neće odgovarati zbog toga”, poručio je on.

Preporučujemo za Vas