DF: Protest će biti miran, policija da reaguje profesionalno

Poslanica DF-a Branka Bošnjak je pozvala građane da u nedjelju dođu na podgorički Trg Republike u 18 sati
80 komentar(a)
DF Protest, Branka Bošnjak, Andrija Mandić, Predrag Bulatović, Branko Radulović, Foto: Filip Roganović
DF Protest, Branka Bošnjak, Andrija Mandić, Predrag Bulatović, Branko Radulović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.11.2015. 12:40h

Protest Demokratskog fronta (DF) u nedjelju biće miran i bez provokacija, poručili su iz tog političkog saveza i pozvali policiju da postupa profesionalno i ne dozvoli da se ponove scene od 24. oktobra.

Poslanica Fronta, Branka Bošnjak podsjetila je da je za nedjelju planirano mirno okupljanje, kada će građani okružiti institucije sistema koje su, kako je kazala, već zarobljene.

„Na taj način želimo da probudimo savjest i vladajuće elite, da shvate da se narod probudio, i nemamo pravo da stanemo, niti želimo da stanemo. Nisu nas uplašil ni suzavci ni šok bombe“, poručila je ona na konferenciji za novinare.

Bošnjak je pozvala građane da u nedjelju dođu na podgorički Trg Republike u 18 sati.

„A onda ćemo zajedno formirati lanac oko institucija sistema, biće to nešto što do sada u Crnoj Gori nije viđeno. Biće to mirni način da se pokaže naš građanski bunt protiv 26 godina vladavine diktatora“, rekla je ona.

Bošnjak je poručila da će to biti mirno okupljanje, bez provokacija.

„Nadam se da će takav biti i odgovor Ministarstva unuzrašnjih poslova, i da neće dozvoliti ono što su uradili 24. oktobra, kada su u onolikoj mjeri trovali narod i ubacivali razne kriminalne grupe“, kazala je ona.

Bošnjak je pozvala policiju da postupa profesionalno, i poručila da će DF učiniti sve da skup protekne mirno.„Zamisao protesta je takva da praktično ne postoji mogućnost da dođe do nereda“.

Bošnjak je ukazala da je Front organizator, ali da su protesti prerasli u pravi građanski bunt i da im se priključio veliki broj neformalnih grupa i građane.

Upitana da li su tačni medijski navodi da će novi protest DF-a u Podgorici biti 5. decembra, ona je odgovorila da termin novog velikog okupljanja nije utvrđen.

Bošnjak je dodala da od policije nisu dobili "nikakav papir" povodom odobrenja protesta, navodeći da nema razloga da on bude zabranjen.

„Oni nama ne moraju da daju papir da su dozvolili, već samo ako zabrane. Dužni su bili to da učine do danas, a pošto nisu, pretpostavljam da to znači da je skup odobren“, rekla je ona.

Iva Pavlović iz Pokreta za promjene kazala je da DF nije stao sa protestima. „Ovo je već druga faza borbe koja je orjentisana prema institucijama sistema i podizanju svijesti da njih treba osloboditi kako bi se cijelo društvo oslobodilo“.

„Protest u nedjelju posvećen je svima koji su 24. oktobra istrpjeli batine, suzavac i šok bombe. Zbog njih se okupljamo, vezujemo u živi zid i pružamo ruke jedni drugima“, rekla je ona.

Predstavnik nestranačkih aktivista Luka Radonjić smatra da će okupljanje u nedjelju dati novi impuls kompletnim protestima, navodeći da su oni sastavni dio urbanog duha i gradske kulture.

On je naveo da je ideja živog zida viđena u Americi, Argentini, Španiji, Litvaniji, a da će u Podgorici biti i dodataka koji će čitav protest učiniti autentičnim.

„Samosvjesni građani učestvuju na raznim protestima, i njihov se urbani život ne završava na protestu jedne partije. Iz tog razloga smo mi, kao nestranačke ličnosti, a ima nas dosta, raznih opredjeljenja, odlučili da se priključimo protestima“, kazao je on.

Nestranački aktivista Vladimir Vukićević, kazao je da se narodnooslobodilačka borba nastavlja.„I neće stati do ostvarenja tih minimalnih ciljeva, prelazne vlade i fer izbora“.

On je rekao da dosadašnji protesti nisu predstavljali državni ni udar na ustavni poredak već na mafijaški poredak i red i mir.

Vukićević je pozvao posebno mlade da se priključe protestu, „jer ovo prevazilazi partije, frakcije i političku bitku, jer je ovo narodnooslobodilačka borba“.

Bonus video: