Konjević: Ne želimo da suspendujemo osnovno ustavno pravo

Komentarišući tvrdnje pomoćnika direktora policije da je Martinović, navodno, prije nego što je pretučen, više puta pokušao da probije policijski kordon, Konjević je rekao da je pomoćnik direktora napravio "ozbiljnu grešku".
58 pregleda 34 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Vlada Crne Gore
Raško Konjević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.11.2015. 19:10h

Nadležni državni organi ne žele ni na koji način da suspenduju pravo na mirno okupljanje, kao jedno od osnovnih ustavnih prava, kazao je Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević.

Gostujući u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, Konjević nije odgovorio na pitanje da li postoji mogućnost da se na osnovu negativne bezbjednosne procjene zabrani skup Demokratskog fronta (DF) najavljen za nedjelju, ali je nagovijestio da do toga ipak neće doći.

"Mi, nadležni državni organi, na bilo koji način ne želimo da suspendujemo jedno od osnovnih ustavnih prava, koje je garantovano nizom međunarodnih akata, a to je pravo na mirno okupljanje. Ima građana koji se ne slažu sa politikom, sa načinom na koji se politika vodi, imaju svoju političku preferenciju koja je u demokratskim društvima dozvoljena i Ustav im jemči pravo na mirno okupljanje", rekao je Konjević.

On je kazao da je na snimku prebijanja Milorada Martinovića registrovano 35 pripadnika Specijalne antiterorističke jedincie (SAJ), a da je identifikaciju dvojice - Bora Grgurovića i Gorana Zejaka, koji su od sinoć u pritvoru, omogućio izvještaj komandanta SAJ-a Radosava Lješkovića.

Komentarišući tvrdnje pomoćnika direktora policije da je Martinović, navodno, prije nego što je pretučen, više puta pokušao da probije policijski kordon, Konjević je rekao da je pomoćnik direktora napravio "ozbiljnu grešku".

"Pomoćnik direktora policije je napravio ozbiljnu grešku, saopštavajući nešto što je interna policijska zabilješka. Protiv građanina Martinovića se, prema mojim infomacijama, ne vodi bilo kakav postupak", rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, od 35 pripadnika SAJ-a, 14 „nije sprovodilo nikakvu radnju nad automobilom niti nad Martinovićem“.

"Lješković je direktoru policije dostavio, kroz njihove službene zabilješke, imena dvojice pripadnika SAJ-a koja su učestvovala u događaju koji je vezan za Martinovića. Na bazi te informacije Lješkovića, direktor policije je o tome obavijestio osnovnog državnog tužioca, a onda je on sproveo dalje radnje u tom kontekstu", precizirao je Konjević.

Komentarišući činjenicu da još nije izabran šef Specijalnog istražnog tima za saradnju policije i tužilaštva, Konjević je kazao da je kandidat za tu funkciju bio čovjek koji je juče suspendovan, na njegovu inicijativu.

Bonus video: