Mijović: Nikad ozbiljnije upozorenje Vladi Crne Gore

Mijović dodaje da izvještaj Evropske komisije o napretku predstavlja i dosad najoštriju kritiku vladinog upravljanja strukturnim reformama
5 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: URA
Dejan Mijović, Foto: URA
Ažurirano: 12.11.2015. 13:57h

Evropska komisija je, na do sada najoštriji način skrenula Vladi Crne Gore da poštuje pravila slobodne konkurencije, a ne da troši ogromna budžetska sredstva za davanje nezakonite pomoći privatnim firmama kao što je KAP, smatra Dejan Mijović koordinator URA za ekonomsku politiku i EU integracije

"Nikad ozbiljnije nije upozorila Vladu da bi budžetsko finansiranje takvih projekata predstavljalo veliki dodatni proboj mastriških pragova dozvoljenog budžetskog deficita i javnog duga, kao i da je iste već uveliko prekršila gradnjom parčeta autoputa. Gradjanski pokret URA ističe da se to odnosi i na namjeru Vlade da državnim novcem gradi II fazu Termoelektrane Pljevlja i ekspropriše privatnu imovinu za pokretanje projekata tipa Buljarica. Umjesto rizičnim projektima koji bi ugrozili održivost države, Evropska komisija je preporučila Vladi da se mnogo više posveti rješavanju problema nezaposlenosti davanjem veće podrške razvoju malih preduzeća i prerađivačke industrije, reformom obrazovnog sistema i mjerama aktivne politike zapošljavanja. Nedostatak ove posvećenosti ilustrovan je u izvještaju podatkom da je Zavodu za zapošljavanje za sprovodjenje ovih mjera odobren mizerno mali iznos od svega par stotina hiljada eura u proteklih godinu i po", navodi se u saopštenju Mijovića.

On dodaje da izvještaj Evropske komisije o napretku predstavlja i dosad najoštriju kritiku vladinog upravljanja strukturnim reformama. Ako u svakom svom dokumentu od odobravanja statusa kandidata 2010. godine EU komisija ponavlja da je u Crnoj Gori izostala racionalizacija i depolitizacija javne uprave i da javne finansije i dalje nisu transparentne,smatra Mijović i dodaje da onda taj isti zaključak 2015. godine ima mnogo veću specifičnu težinu. Pogotovo kad se zna da se je Vlada obavezala na sprovodjenje ovih reformi još prije desetak godina u strategijama izrađenim uz podršku Evropske agencije za rekonstrukciju.

"Umjesto da smanjuje administraciju, vladinoj većini se zamjera što ovu sve više povećava, sem u organima čiji je posao da kontrolišu trošenje državnog novca, kao što su Državna revizorska institucija, Komisija za kontrolu državne pomoći i Zavod za statistiku kojima nedostaju polovina potrebnih kadrova i elementarni uslovi za rad. Evropska komisija je s pravom zabrinuta što crnogorski poreski obveznici koji su primorani da to plaćaju ni danas ne znaju kako vladina ministarstva troše njihove pare. Evropa to ne kaže, ali su desetine milione eura koje su nam njeni građani dali u vidu tehničke pomoći za ove reforme, nažalost, uzalud potrošene, što je mnogo više povod za stidnju nego za samohvalisanje kako smo dobili dosad najpozitivniji izvještaj. S obzirom da smo na poslednjem premijerskom času čuli da naša sadašnja tehnička Vlada neće odstupiti od ‘ofanzivne' (Đukanović) tj. 'agresivne' (Šehović/Lazović) politike državnih investicija, ostaje da se vidi kuda bi to oni željeli da nas povedu nakon dobijanja poziva za članstvo u NATO - ka Evropi gdje važe jasna pravila ili negdje drugo", zaključuje koordinator URA za ekonomsku politiku i EU integracije.

Bonus video: