Ispod prosjeka sloboda kretanja radnika i RTCG

Brisel je napredak u prošloj godini za većinu poglavlja ocijenio trojkom
158 pregleda 20 komentar(a)
Milo Đukanović, Lidija Đukanović, Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Lidija Đukanović, Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.11.2015. 06:57h

Crna Gora je u Izvještaju o napretku od Evropske komisije najniže ocjene, dvojke, dobila u oblasti slobode izražavanja i slobode kretanja radnika. Brisel je ocijenio da u odnosu na prošlu godinu nije bilo napretka u ovim oblastima, dok je najbolje stanje, za ocjenu četiri, u odnosu na lani dobila na planu vanjske i regionalne politike i u oblasti poljoprivrede.

Komisija je u Izvještaju za 2015. prvi put koristila metodologiju prema kojoj su za opis trenutnog stanja u zemlji u odnosu na standarade EU korišteni termini “u ranoj fazi, određeni nivo pripremljenosti, umjereno pripremljena, dobar nivo pripreljenosti i napredan nivo pripremljenosti”. Napredak u posljednjoj godini se ocjenjivao sa “nazadovanje, nema napretka, određeni napredak, dobar i veoma dobar napredak”.

Daleko najveći broj od ukupno 35 poglavlja od Komisije je za prošlu godinu ocijenjen trojkom.

U dijelu izvještaja o slobodi izražavanja konstatovano je da nije bilo napretka prošle godine. Brisel u preporukama navodi da Crna Gora treba da posebno obrati pažnju na rješavanje starijih slučajeva nasilja nad medijima, identifikovanje ne samo počinilaca, već i onih koji stoje iza napada, te sprovođenje preporuka koje je dala Komisija za istraživanje propusta u istragama napada na novinare. U preporukama se podvlači “da posebnu pažnju treba obratiti i na osiguranje nezavisnosti javnog servisa”, posebno urednika.

Crna Gora je loše ocijenjena i u poglavlju 2, Sloboda kreatanja radnika, koje nije otvoreno. Za to poglavlje, kojim se reguliše i slobodno kretanje, uvezivanje Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) sa Evropskom službom za zapošljavanje (EURES), pravo na prebivalište na teritoriji cijele EU, kao i sva prava koja proizilaze iz principa slobodnog kretanja radnika, konstatovano je da nije bilo napretka, što praktično znači da je dodijeljena ocjena 2. Dodaje se i da je Crna Gora u ranoj fazi pripremljenosti. U Izvještaju se podsjeća da je u decembru usvojen Zakon o strancima, čije je sprovođenje odloženo za početak ovog mjeseca, i da je taj akt donio nova ograničenja u zapošljavanju stranaca, te da treba da bude usklađen sa pravnim tekovinama EU. Taj zakon je pripremio MUP, a šefica radne grupe za tu oblast je direktorka ZZZ Vukica Jelić.

Ocjene iznad trojke Crna Gora je zaslužila u poglavlju 22, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, koje još uvijek nije otvoreno. EK je ocijenila da je u 2015. napravljen “dobar napredak”, što je praktično ocjena 4. i da je Crna Gora umjereno pripremljena u toj oblasti. Šefica radne grupe za poglavlje 22 je Ivana Petričević. Četvorkom je ocijenjen napredak u poglavlju Poljoprivreda i ruralni razvoj, gdje je generalno postignut određen nivo pripremljenosti. Šefica radne grupe za to poglavlje je Kristina Lapčević.

I za poglavlje 30, Spoljni odnosi, koje se tiče zajedničke trgovinske i razvojne politike, a koje je otvoreno u martu ove godine, EK je konstatovala da je Crna Gora dostigla dobar nivo pripremljenosti i da je postignut određni napredak, kao i u poglavlju 31, Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika, gdje je takođe postignut dobar nivo pripremljenosti i određeni napredak. Radnu grupu za poglavlje 30 vodi Goran Šćepanović, a za poglavlje 31 Igor Jovović. Napredan nivo pripremljenosti postignut je na planu intelektualne svojine, gdje je ocijenjeno da je i u prošloj godini postignut određeni napredak. Šef radne grupe za tu oblast je Novak Adžić.

Srbija blizu u 23. i 24, ostali lošiji

Kada su u pitanju ključna poglavlja u pregovorima 23, Pravosuđe i osnovna prava i 24, Pravda, sloboda i bezbjednost, napredak u prošloj godini je ocijenjen trojkom, uz napomenu da je Crna Gora umjereno spremna (3) u tim oblastima.

Trojku u tim oblastima dobila je i Srbija koja još nije otvorila pregovore, uz konstataciju da je postignut određen nivo (2) pripremljenosti. Makedonija u poglavlju 23 nije napredovala, dok Albanija nije napredovala u oblasti 24. Ni Srbija, kao i Crna Gora, nije ostvarila napredak na polju slobode izražavanja u 2015.

Bonus video: